Komemoracija zrtvama Jasenovca

Objavljeno: 30.04.2006, 21:56h

U Jasenovcu je danas odrzan komemorativni skup u znak sjecanja na 61. godisnjicu proboja zatocenika iz tog koncentracionog logora. U aprilu 1945. godine oko 600 poslednjih logorasa pokusalo je da se probije iz ovog logora smrti. Procjenjuje se da je u tom logoru zivot izgubilo oko 100.000 ljudi, dok je samo 106 u proboju uspjelo da se domogne slobode. “Jasenovac je bio popriste i genocida i holokausta i ratnih zlocina, a u njemu su, shodno politici koju je vodio zlocinacki ustaski rezim, Srbi bili ubijani zato sto su Srbi, Jevreji zato sto su Jevreji, Romi zato sto su Romi, a ubijani su i Hrvati koji se s takvom politikom nisu mogli, niti htjeli sloziti”, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesic na komemoraciji.

U Jasenovcu je danas odrzan komemorativni skup u znak sjecanja na 61. godisnjicu proboja zatocenika iz tog koncentracionog logora. U aprilu 1945. godine oko 600 poslednjih logorasa pokusalo je da se probije iz ovog logora smrti. Procjenjuje se da je u tom logoru zivot izgubilo oko 100.000 ljudi, dok je samo 106 u proboju uspjelo da se domogne slobode.

“Jasenovac je bio popriste i genocida i holokausta i ratnih zlocina, a u njemu su, shodno politici koju je vodio zlocinacki ustaski rezim, Srbi bili ubijani zato sto su Srbi, Jevreji zato sto su Jevreji, Romi zato sto su Romi, a ubijani su i Hrvati koji se s takvom politikom nisu mogli, niti htjeli sloziti”, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesic na komemoraciji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register