Del Ponte: EU treba da prekine pregovore sa Beogradom

by | jan 31, 2006 | Novosti | 0 comments

Glavna tuziteljica Haskog suda Karla del Ponte zatrazila je od Evropske unije da obustavi pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o sporazumu o pridruzivanju, kako bi time primorala srpske vlasti da uhapse optuzenog Ratka Mladica, za koga je rekla da je u Srbiji. Karla del Ponte je, u intervjuu francuskom listu “Figaro”, navela da su neke clanice EU i dalje uzdrzane prema takvim sankcijama, jer “zele da pridobiju Beograd za ustupke u drugim dosijeima, kao sto je Kosovo ili Crna Gora”.

Del Ponte je predocila da od evropske dvadesetpetorice trazi da, kao sto je odgodila pregovore s Hrvatskom zato sto nije bio uhapsen Ante Gotovina, “Evropska unija primijeni isti stav prema Beogradu, koji ne saradjuje s Haskim sudom”.

“Evropa mora pojacati pritisak na Beograd prije nastavka pregovora, krajem februara”, smatra tuzilac tribunala u Hagu. Po njenim rijecima, “ako Evropa sebi u ruke da sredstva da od Beograda zahtijeva hapsenje Mladica, premijer Vojislav Kostunica ce to uciniti”.

“On je na to spreman”, kako kaze Karla del Ponte i podvlaci da “ako pregovori s Unijom budu prekinuti, Srbi ce biti primorani da uhapse Mladica”.

Ona je dodala da “Evropska unija danas pregovara sa zemljom koja krije one iz svojih redova koji su pocinili genocid” i postavila pitanje hoce li EU “sebi dati sredstva da se stavi tacka na takvu situaciju”.

Na pitanje “Figaroa” zasto misli da bi ovakve sankcije bile djelotvornije danas nego ranije, Karla del Ponte uzvraca da je to zato “sto bi sada srpske vlasti htjele da njihova zemlja udje u Evropu”. A, kako je to ona primijetila, “do 2005. je premijera Kostunicu bas bilo briga za Evropsku uniju, cije su sankcije bile neefikasne”.

“Politicka situacija se promijenila i EU sada ima nove karte u igri. Svi su shvatili da moralni argument nema upliva, da je to nesto blijedo. Dok je model pritisaka, za uzvrat, veoma dobro djelovao u slucaju Gotovine i Hrvatske”, dodala je.

Beta

0 Comments

Submit a Comment