Drzavljani Srbije vratili pravo glasa u Crnoj Gori

Objavljeno: 06.12.2005, 10:54h

Vrhovni sud je na sjednici u subotu 3. decembra zauzeo nacelan stav da se mora dozvoliti upis u biracki spisak i, samim tim, biracko pravo svim punoljetnim drzavljanima Srbije koji na teritoriji Crne Gore imaju prebivaliste duze od 24 mjeseca, saznaju “Vijesti” u tom sudu

Vrhovni sud je na sjednici u subotu 3. decembra zauzeo nacelan stav da se mora dozvoliti upis u biracki spisak i, samim tim, biracko pravo svim punoljetnim drzavljanima Srbije koji na teritoriji Crne Gore imaju prebivaliste duze od 24 mjeseca, saznaju “Vijesti” u tom sudu.

Vrhovni sud je tu odluku donio na zahtjev Upravnog suda od 14. novembra, koji je u maju, pozivajuci se na clan 7 Ustavne povelje SiCG, odbio zahtjeve drzavljana Srbije sa rezidencijalnim statusom u Crnoj Gori da budu upisani u biracki spisak, bez obzira sto im to dozvoljava crnogorski Ustav i izborni zakon. Upravni sud je tako odlucivao nakon iste ranije presude Vrhovnog suda iz aprila 2004.

Odluke Vrhovnog i Upravnog suda iz aprila 2004. i maja 2005. opozicija je koristila kao argument za zalaganje da se na referendumu pravo glasa da i drzavljanima Crne Gore koji zive u Srbiji.

Ovim odlukama je odbijen zahtjev nekoliko drzavljana Srbije da glasaju na lokalnim izborima u Budvi i Herceg Novom. One su zasnovane na tumacenju clana 7 Ustavne povelje da drzavljani Crne Gore imaju pravo glasa samo u Crnoj Gori, a drzavljani Srbije samo u Srbiji. Prema clanu 7 Ustavne povelje, drzavljani jedne drzave clanice imaju sva prava u drugoj kao i njeni drzavljani, osim izbornog prava.

Pozivajuci se na ovaj clan Ustavne povelje i odluke sudova, lideri opozicije su u nedavnom pismu Venecijanskoj komisiji predlozili da ona u svojim preporukama o referendumskim pravilima zatrazi da pravo glasa na referendumu bude dato i drzavljanima Crne Gore koji zive u Srbiji, jer oni, po analogiji, tamo ne mogu da glasaju.

Prema vazecim propisima Crne Gore, pravo glasa imaju svi punoljetni gradjani Crne Gore koji imaju prebivaliste na teritoriji Crne Gore najmanje 24 mjeseca, ako imaju drzavljanstvo SCG.

Vrhovni drzavni tuzilac Vesna Medenica ranije je podnijela Vrhovnom sudu zahtjev za vanredno preispitivanje sudskih odluka kojima je, na osnovu clana 7 Ustavne povelje SCG, uskraceno biracko pravo drzavljanima Srbije iako imaju prebivaliste u Crnoj Gori duze od dvije godine.

Najnoviji stav Vrhovnog suda trebalo bi da bude osnova za odlucivanje o zahtjevu vrhovnog drzavnog tuzioca.

Vijesti

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register