Ljimaj i Musliju oslobodjeni, Baljaju 13 godina zatvora

Objavljeno: 30.11.2005, 20:00h

Haski tribunal oslobodio je danas bivse pripadnike OVK Fatmira Ljimaja i Isaka Musliua krivice za zlocine nad civilima u logoru Lapusnik, a Haradina Baljaja je proglasio krivim i osudio na 13 godina zatvora

Haski tribunal oslobodio je danas bivse pripadnike OVK Fatmira Ljimaja i Isaka Musliua krivice za zlocine nad civilima u logoru Lapusnik, a Haradina Baljaja je proglasio krivim i osudio na 13 godina zatvora.

Vijece suda je zakljucilo da Tuzilastvo nije dokazalo da su Ljimaj i Musliu bili na komandnim polozajima i da su imali efektivnu kontrolu nad pripadnicima OVK koji su drzali zarobljene albanske i srpske civile u Lapusniku, od maja do jula 1998.

Baljaj, koji je bio strazar u logoru, proglasen je krivim za strijeljanje devet pritvorenika izvedenih iz logora 26. jula 1998, kao i za nehumano postupanje i ucesce u mucenju zatvorenika.

Ljimaj, Musliju i Baljaj bili su optuzeni za ubistvo najmanje 22 albanska i srpska civila, te nezakonito pritvaranje, mucenje, nehumana djela i okrutno postupanje sa pritvorenim Albanacima i Srbima u logoru Lapusnik, opstina Glogovac, u proljece i ljeto 1998.

Baljaj i Musliju uhapseni su na Kosovu krajem februara 2003. godine, a Ljimaja su u isto vrijeme uhapsile vlasti Slovenije gdje se zatekao u trenutku objavljivanja optuznice.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register