“Globus”: Beograd priprema hapsenje Karadzica i Mladica

Objavljeno: 30.11.2005, 14:22h

Evropske obavjestajne sluzbe, pa tako i hrvatska Protivobavjestajna agencija, dobile su pouzdane informacije da Beograd priprema tajno hapsenje Radovana Karadzica i Ratka Mladica, tvrdi zagrebacki nedjeljnik “Globus”. U tekstu pod naslovom “Srbi izrucuju Karadzica i Mladica”, nedjeljnik je naveo da ce oni iz Beograda biti tajno prebaceni u Bosnu i Hercegovinu, a zatim formalno uhapseni i prebaceni u Hag

Evropske obavjestajne sluzbe, pa tako i hrvatska Protivobavjestajna agencija, dobile su pouzdane informacije da Beograd priprema tajno hapsenje Radovana Karadzica i Ratka Mladica, tvrdi zagrebacki nedjeljnik “Globus”. U tekstu pod naslovom “Srbi izrucuju Karadzica i Mladica”, nedjeljnik je naveo da ce oni iz Beograda biti tajno prebaceni u Bosnu i Hercegovinu, a zatim formalno uhapseni i prebaceni u Hag.

“Globus” pise da su haski istrazitelji posljednjih dana na podrucju BiH intenzivirali potragu za Karadzicem i Mladicem i usredotocili se na prikupljanje dokaza protiv njih.

Pojacane aktivnosti haskih istrazitelja jasan su znak da se nesto golemo desava, a vise evropskih obavjestajnih sluzbi informisalo je svoje vlade da je locirano tajno mjesto skrivanja Karadzica i Mladica i da se njihovo izrucenje u Haag moze ocekivati vec za koji dan.

Zagrebacki nedjeljnik je naveo da su haski istrazitelji dosli do informacija da se Karadzic i Mladic kriju u Beogradu i da je njihovo skrivanje u nadleznosti Vojno-sigurnosne agencije, kao i da je od prije nekog vremena nadleznost za njihovo skrivanje presla na Sigurnosno-informativnu agenciju, o cemu je POA vec prosle sedmice informisala hrvatski drzavni vrh.

List tvrdi da srpski obavjestajci, u dogovoru s najvisim duznosnicima SiCG, upravo zavrsavaju pripreme za izrucenje, a zbog neizvjesnih reakcija javnosti akcija se provodi u tajnosti.

Planira se da Mladic narednih dana bude prebacen na teritoriju Republike Srpske, gdje bi ga po unaprijed planiranom scenariju uhapsili pripadnici EUFOR-a, pise “Globus”. Pri tome se ocjenjuje da bi time vlada SiCG i srpski obavjestajci pokazali dosad najveci stepen saradnje s Hagom, a pri tome ne bi izazvali demonstracije ili druge vidove eskalacije nezadovoljstva velikog broja Srba.

Prvo se planira izrucenje Mladica, pa onda Karadzica, jer bi njegovo izrucenje moglo izazvati mnogo vece reakcije nego Mladicevo, naveo je hrvatski nedjeljnik.

List tvrdi da je od podizanja optuznice protiv Karadzica i Mladica, 25. jula 1995., pokusano cak 150 akcija hapsenja. Druga optuznica od 16. novembra 1995. odnosi se na Srebrenicu, a pripreme za hapsenje pocele su ubrzo nakon Daytona. Nakon niza akcija, posljednja je provedena u rejonu Zelengore, u julu 2004., pise “Globus”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register