Djukanovic: Crna Gora nece predloziti kandidata za ministra

Objavljeno: 30.09.2005, 21:10h

Crnogorski premijer Milo Djukanovic je izjavio danas da Crna Gora nece predloziti svog kandidata za ministra odbrane drzavne zajednice, nakon sto je Prvoslav Davinic podnio ostavku na tu funkciju.

Djukanovic je za agenciju Beta kazao da, ako je to mjesto do sada pripadalo Srbiji, onda ona ima pravo da mijenja personalna rjesenja, ali da ce Crna Gora insistirati na cjelovitom rjesenju koje podrazumijeva dogovor o odgovornosti Generalstaba Vojske SiCG zbog koriscenja vojnih helikopera u postavljanju crkve na Rumiji

Crnogorski premijer Milo Djukanovic je izjavio danas da Crna Gora nece predloziti svog kandidata za ministra odbrane drzavne zajednice, nakon sto je Prvoslav Davinic podnio ostavku na tu funkciju.

Djukanovic je za agenciju Beta kazao da, ako je to mjesto do sada pripadalo Srbiji, onda ona ima pravo da mijenja personalna rjesenja, ali da ce Crna Gora insistirati na cjelovitom rjesenju koje podrazumijeva dogovor o odgovornosti Generalstaba Vojske SiCG zbog koriscenja vojnih helikopera u postavljanju crkve na Rumiji.

Crnogorski premijer je kazao i da ocekuje da ce razgovor sa srpskim premijerom Vojislavom Kostunicom o kandidatu za ministra odbrane biti odrzan pocetkom naredne sedmice. On je dodao da do sada jos nije dobio zvanican poziv od predsjednika drzavne zajednice Svetozara Marovica koji je inicijator razgovora.

Komentarisuci predlog da za novog ministra odbrene bude izabran bivsi necelnik VMA Zoran Stankovic, Djukanovic je kazao “da je pitanje da li je dobro da general bude na celu Ministarstva odbrane ukoliko dobra demokratska praksa u demokrtaskim zemljama govori da je dobro da bude civil”.

“Ako Srbija bude insistirala na tome, mi necemo biti smetnja uz uslov da se dogovorimo o cjelini rjesenja”, kazao je Djukanovic.

On je rekao da Crna Gora ima rezervisan stav prema Generalstabu i ocijenio da je Generalstab “napravio tesku povredu odgovornosti u odnosu na zloupotrebu vojnih efektiva od strane Srpske pravoslavne crkve”.

Premijer je dodao da Srbija i Crna Gora moraju da razgovaraju o odgovornosti Generalstaba jer, kako je naveo, rijec je o presedanu koji ozbiljno upozorava da bi se ta praksa mogla nastaviti.

Djukanovic je kazao i da Crna Gora ne zeli da to sto je Davinic izgubio povjerenje Srbije iskoristi za urusavanje institucija drzavne zajednice.

“Mi necemo spontani raspad zajednice vec cemo rastanak zajednice na organizovani nacin kako smo se i dogovorili. Sve dok ona funkcionise, zelimo da se dogovaramo o onome sto su interesi Crne Gore i Srbije”, zakljucio je Djukanovic.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register