Uzbekistan prekida saradnju sa SAD

Objavljeno: 31.07.2005, 16:03h

Uzbekistan je nalozio americkim snagama da u roku od sest meseci napuste vojnu bazu Kasi Kanabad na jugu zemlje, koju koriste za pokretanja operacija u Avganistanu, objavio je BBC. Baza, poznata kao K2, nalazi se svega nekoliko stotina kilometara od sjeverne granice Avganistana i kljucna je logisticka baza za snabdijevanje americkih trupa i humanitarnih projekata u Avganistanu

Uzbekistan je nalozio americkim snagama da u roku od sest meseci napuste vojnu bazu Kasi Kanabad na jugu zemlje, koju koriste za pokretanja operacija u Avganistanu, objavio je BBC. Baza, poznata kao K2, nalazi se svega nekoliko stotina kilometara od sjeverne granice Avganistana i kljucna je logisticka baza za snabdijevanje americkih trupa i humanitarnih projekata u Avganistanu.

Predstavnik americkog ministartsva odbrane Glen Flad je za BBC rekao da Pentagon jos uvijek razmatra implikacije zahtjeva iz Taskenta, ali da smatra da operacije u Avganistanu nece biti znacajnije poremecene.

BBC objasnjava da se predsjednik Islam Karim ponovo okrenuo Rusiji, ali i Kini, te da su se americko-uzbekistanski odnosi naglo pogorsali poslije ubistava u Andidzanu, u maju ove godine. Uzbekistanske trupe su tada otvorile vatru na demonstrante okupljene na antivladinim protestima, a Vasington se pridruzio medjunarodnim pozivima da se sprovede nezavisna istraga i da se u Uzbekistanu sprovedu demokratske reforme.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register