Milovanovic: Cekamo odgovor i planiramo manju elektranu

by | dec 24, 2004 | Novosti | 0 comments

Ministarstvo energetike Republike Srpske uputilo je crnogorskom ministarstvu ekonomije zvanican zahtjev da se konacno izjasni o buducnosti hidroenergetskog projekta “Buk Bijela”. “Molimo vas da nam hitno dostavite tekst usvojene Deklaracije o zastiti rijeke Tare, vase vidjenje uticaja Deklaracije na projekat i vas konacan stav o nastavku daljih aktivnosti na ovom projektu”, navedeno je u pismu koje je 15.decembra Ministarstvo eneregetike RS uputilo resornom ministarstvu Crne Gore.

Pomocnik ministra energetike RS dr Zdravko Milovanovic potvrdio je “Vijestima” da odgovor od kolega iz Crne Gore jos nije stigao i da RS razmislja o varijanti manje elektrane koja ne bi predvidjala akumulaciju na teritoriji Crne Gore. “Kada dobijemo dopis i misljenje crnogorskog ministarstva proslijedicemo ga projektantu i traziti njegov strucni stav, a zatim cemo obavijestiti nasu vladu i zatraziti njeno misljenje o nastavku aktivnosti. Ukoliko Crna Gora odustane, moramo obezbijediti stav nase vlade i stav ponudjaca koji su ucestvovali na tenderu, jer to znaci da se smanjuje snaga elektrane i da nema akumulacije u Crnoj Gori. Tenderska dokumentacija ostavlja mogucnost preprojektovanja, jer je u pregovorima trebalo da se definise da li se prihvata idejni i glavni projekat. Ako ponudjaci budu spremni na to, predlozicemo da se napravi novi projekat koji predvidja da trecina akumulacije ne bude na teritoriji Crne Gore, vec samo u RS”, kazao je Milovanovic.

Prema njegovom misljenju, u tom slucaju postaje bespredmetan dalji rad Strucnog savjeta za ekoloski elaborat “Buk Bijele”. “Ako se odlucimo na to, radice se novi glavni projekat, a u okviru njega i nova studija o uticaju na zivotnu sredinu, u skladu sa setom vazecih zakona u RS. Ja sam vec obavio razgovore sa nekim od ponudjaca i postoji nacelna saglasnost da elektrana moze da ide i bez te trecine na crnogorskoj teritoriji”, kazao je Milovanovic, naglasavajuci da je i tenderskom dokumentacijom predvidjena mogucnost preprojektovanja.

Vijesti

0 Comments

Submit a Comment