“Postuj Zakon – Ne nosi oruzje”

by | dec 14, 2004 | Novosti | 0 comments

Gradjani Crne Gore posjeduju blizu 102 hiljade legalizovanog oruzja, dok se velikom broju oruzja ne moze uci u trag, saopstio je danas ministar unutrasnjih poslova Dragan Djurovic.

“Prema podacima policije, Crnogorci su prilicno naoruzana nacija”, ocijenio je Djurovic povodom pocetka kampanje “Postuj Zakon-Ne nosi oruzje”.

Koordinator nevladinih organizacija “Akcija” Rade Bojovic saopstio je da ce za razliku od prethodne dvije kampanje u okviru projekta “Reforme za zdravo drustvo”, ova biti sporvedena u saradnji sa MUP Crne Gore i bavice se implementacijom novog Zakona o oruzju.

“Osnovni cilj kampanje je edukacija javnosti o rjesenjima Zakona kojima se zabranjuje nosenje oruzja na javnom mjestu, a za cije se nepostovanje predvidjaju zatvorske kazne u minimalnom trajanju od sest mjeseci”, rekao je Bojovic.

Prema njegovim rijecima, kampanja ce voditi u svim crnogorskim gradovima, a intenzivno u Podgorici, Niksicu, Pljevljima, Baru, Bijelom Polju i Herceg Novom.

“Zelimo da nakon zavrsetka kampanje, koja ce trajati mjesec dana, stvorimo uslove u javnosti da organi MUP-a mogu nesmetano postupati i kontrolisati postovanje ovog Zakona”, kazao je Bojovic na konferenciji za novinare.

DJurovic je kazao da je problematika vazna za Crnu Goru, i da vjeruje da ce ovakva saradnja MUP-a i NVO sektora biti visestruko korisna.

“Pristupili smo novom metodu implementacije Zakona. Nijesmo se zadovoljili prostim usvajanjem Zakona, nakon kojeg bi primjenjivali represivne mjere. Ocijenili smo da treba sprovesti kampanju za podizanje svijesti o tome sta znace nova zakonska rjesenja i podstaci gradjane da ucestvuju u realizaciji nekih rjesenja Zakona gdje je to neophodno”, objasnio je DJurovic.

On je istakao da je to narocito bitno kada je u pitanju legalizacija dozvoljenog i predaja nedozvoljenog oruzja koje gradjani podsjeduju.

DJurovic je podsjetio da se ovim Zakonom propisuje oslobadjanje krivicne i prekrsajne odgovornosti lica koje posjeduju Zakonom zabranjeno oruzje, ukoliko to oruzje predaju u roku od godinu od stupanja na snagu Zakona, odnosno do 30. jula 2005. godine.

Rok za legalizaciju Zakonom dozvoljenog oruzja istice 30. januara naredne godine.

Nedavna istrazivanja CEDEM-a pokazala su da gradjani uglavnom ne znaju tacne rokove za predaju odnosno legalizaciju oruzja, pa je, prema rijecima DJurovica, moguce produzenje tih rokova, smanjivanje taksi za legalizovanje ili omogucavanje nekih drugih beneficija.

U prethodnoj kampanji “Akcije”, “Postuj Zakon – Vrati oruzje”, 28 gradjana je legalizovalo oruzje, dok je 38 ljudi iskoristilo mogucnost da ga anonimno vrati.

U okviru danas pocete kampanje “Postuj Zakon – Ne nosi oruzje”, bice organizovane debate u srednjim skolama, postavljeni info-punktovi sa propagandnim materijalom, organizovani okrugli stolovi, a gradjanima ce za vrijeme kampanje biti dostupna telefonska linija (9819) putem koje ce se moci informisati o svim detaljima Zakona.

Mina

0 Comments

Submit a Comment