Atomske bombe u Evropi

Objavljeno: 09.12.2004, 13:07h

SAD imaju, iz vremena hladnog rata, u sest evropskih drzava 480 atomskih bombi, od cega se 90 nalazi u turskoj vojnoj bazi “Indzirlik”, na jugu zemlje, pise danas turski dnevnik “Sabah”. Pozivajuci se na izvjestaj americke ekspertske organizacije “Atomik sajentist”, koja se bavi trgovinom oruzjem, u Njemackoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji ima 390 atomskih bombi, a u “Indzirliku” 90 tipa V-61, od kojih 40 moze da bude iskorisceno

SAD imaju, iz vremena hladnog rata, u sest evropskih drzava 480 atomskih bombi, od cega se 90 nalazi u turskoj vojnoj bazi “Indzirlik”, na jugu zemlje, pise danas turski dnevnik “Sabah”. Pozivajuci se na izvjestaj americke ekspertske organizacije “Atomik sajentist”, koja se bavi trgovinom oruzjem, u Njemackoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji ima 390 atomskih bombi, a u “Indzirliku” 90 tipa V-61, od kojih 40 moze da bude iskorisceno.

U izvjestaju se tvrdi da su atomske bombe bile i u druge dvije turske vojne baze Akandzu, kod Ankare, i Balakesiru, ali da je Vasington, nakon sto su te baze sredinom devedesetih postale centri za osmatranje, bio prinudjen da ih skloni.

Prema izvjestaju americkog centra, u Belgiji ima 20 americkih atomskih bombi, u Njemackoj 150, u Italiji 90, u Holandiji 20 i u Velikoj Britaniji 110.

Dnevnik “Sabah” pise da je to istrazivanje pokazalo da se u Evropi nalazi tri puta vise atomskih bombi, od onoga sto se do sada znalo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register