Sjutra ponovno umrezavanje elektroenergetskih sistema

Objavljeno: 09.10.2004, 14:36h

Sjutra ce ponovo u jednu mrezu biti spojeni elektroenergetski sistemi jugoistocnog i kontinentalnog dijela Evrope, a operativno ce taj, tehnicki zahtjevan, posao biti vodjen iz Nacionalnog dispecerskog centra Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu, objavili su zagrebacki online mediji. Najosjetljiviji dio posla, postepeno pustanje u rad pet 400 kilovoltnih dalekovoda (u Ukrajini, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i BiH), koji ce povezati do sada odvojene mreze, pocece sjutra u 09:10 sati, a ukoliko ne bude neocekivanih problema taj dio posla trebao bi da bude gotov za nekoliko sati

Sjutra ce ponovo u jednu mrezu biti spojeni elektroenergetski sistemi jugoistocnog i kontinentalnog dijela Evrope, a operativno ce se taj, tehnicki zahtjevan, posao biti vodjen iz Nacionalnog dispecerskog centra Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu, objavili su zagrebacki online mediji. Najosjetljiviji dio posla, postepeno pustanje u rad pet 400 kilovoltnih dalekovoda (u Ukrajini, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i BiH), koji ce povezati do sada odvojene mreze, pocece sjutra u 09:10 sati, a ukoliko ne bude neocekivanih problema taj dio posla trebao bi da bude gotov za nekoliko sati.

Rekonekcija ce oznaciti ponovnu uspostavu jedinstvene evropske elektroenergetske mreze koja je razdvojena prije 13 godina, pocetkom rata u Hrvatskoj, kada je JNA unistila trafostanicu Ernestinovo, a u Bosni i Hercegovini trafostanicu Mostar. Zato je obnova tih trafostanica, kao i izgradnja trafostanice Zerjavinec, te pripadajucih dalekovoda, bili i kljucni preduslovi za povezivanje dvaju evropskih sistema.

Rekonekcijom, koju strucnjaci smatraju energetskim dogadjajem godine, bice stvoren jedan od najvecih sinhronih sistema u svijetu (za oko 400 miliona ljudi), bice prosirena mogucnost trgovanja elektricnom strujom, te omoguceno ukljucivanje zemalja jugoistocne Evrope u trziste EU.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply