Penzije u Crnoj Gori bice uvecane za 1,49 odsto

Objavljeno: 31.08.2004, 21:22h

Penzije u Crnoj Gori bice uvecane za 1,49 odsto u prvih sest mjeseci ove godine, saopstio je Fond penzijskog i invalidskog osiguranja. Penzioneri su nezadovoljni ovim povecanjem i traze da im penzije budu uvecane za dodatnih 24 odsto za period od jula 2002. godine do decembra prosle godine

Penzije u Crnoj Gori bice uvecane za 1,49 odsto u prvih sest mjeseci ove godine, saopstio je Fond penzijskog i invalidskog osiguranja. Penzije su, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, prvi put uskladene prema takozvanoj svajcarskoj formuli, odnosno prema podacima Republickog zavoda za statistiku, “Monstata”, o zbiru polovine rasta troskova zivota i prosjecnih zarada u prvoj polovini ove godine.

Predsjednik Saveza penzionera Ljubo Sekulic izrazio je nezadovoljstvo nacinom utvrdjivanja stope rasta penzija i dodao da povecanje penzija od samo 1,49 odsto nece znacajnije uticati na poboljsanje materijalnog polozaja penzionera u Crnoj Gori. On je izrazio ocekivanje da ce se crnogorska vlada izjasniti o zahtjevu penzionera da im penzije budu uvecane za dodatnih 24 odsto za period od jula 2002. godine do decembra prosle godine.

“Ukoliko ne dobijemo zvanican stav Vlade do kraja septembra o tome, tuzicemo dzavu zato sto odredjene institucije nisu primenjivale Zakon, zbog cega su penzioneri osteceni”, kazao je Sekulic.

Na osnovu nove metodologije, penzije su za period od jula 2002. do decembra 2003. godine povecane svega 7,4 odsto, iako su prema podacima Saveza penzionera trebale da budu povecane oko 31 odsto.

Opozicione stranke u Crnoj Gori sapstile su nedavno da je penzionerim “ukradeno” oko 40 miliona eura, a Socijalisticka narodna partija je protiv premijera Mila Djukanovica i jos nekoliko vladinih zvanicnika zbog toga podnijela krivicnu prijavu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply