Tihic priprema inicijative za promjenu naziva entiteta RS

Objavljeno: 30.07.2004, 12:17h

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Sulejman Tihic priprema inicijativu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska, koju namjerava da uputi Ustavnom sudu BiH, pise danas sarajevsko “Oslobodjenje”. “Ako je RS u svom ustavu definisana kao entite Srba, Bosnjaka i Hrvata, onda je logicno i pravno osnovano da naziv entiteta treba uskladiti sa njegovom definicijom”, smatra Tihic

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Sulejman Tihic priprema inicijativu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska, koju namjerava da uputi Ustavnom sudu BiH, pise danas sarajevsko “Oslobodjenje”. List pise da je Tihic potvrdio da je napravio nacrt zahtjeva za preispitivanje uskladjenosti naziva RS sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da trenutno radi na pripremi pravne i cinjenicne podloge za ovaj akt. “Ako je RS u svom ustavu definisana kao entite Srba, Bosnjaka i Hrvata, onda je logicno i pravno osnovano da naziv entiteta treba uskladiti sa njegovom definicijom”, smatra Tihic.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH i lider SDA nije precizirao kada ce svoju inicijativu proslijediti Ustavnom sudu BiH, ali je rekao da ce najprije analizirati politicke prilike u zemlji.

Ustavnom sudu BiH, Tihic je nedavno uputio odvojene zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona o himni, grbu, zastavi, slavama i svetkovinama u RS, ali i zakona o zastavama u Federaciji BiH, te ustavnosti nacina izbora clanova Predsjednistva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register