Sindikat KAP-a podrzao privatizaciju

Objavljeno: 30.07.2004, 13:19h

Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica u nacelu podrzava privatizaciju kompanije, ali nije saglasan sa planiranim socijalnim programom, prenosi crnogorski drzavni radio

Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica u nacelu podrzava privatizaciju kompanije, ali nije saglasan sa planiranim socijalnim programom. U saopstenju Sindikata KAP-a se navodi da je u dijelu Tenderske dokumentacije predvidjeno da nece biti prinudnog otpustanja radnika godinu nakon potpisivanja ugovora o kupovini, zbog ekonomskih ili organizacionih promjena. “Taj rok je kratak, a u tenderska pravila mora biti unijeta odredba prema kojoj novi vlasnik u prvih pet godina nece imati pravo da sprovodi proceduru utvrdjivanja takozvanog tehnoloskog viska zaposlenih”, ocjenjuju u Sindikatu KAP-a, prenosi crnogorski drzavni radio.

Broj radnika KAP-a, kako se dodaje, u prvih pet godina moze biti smanjen samo ako neko od njih ispuni uslove za penziju ili umre, kao i ukoliko zaposleni dobrovoljno odluci da napusti posao uz odgovarajucu nadokanadu. Radnici su i protiv mijenjanja sistema placenih i neplacenih odsustava, uslova za rad u Sindikatu, izdvajanja za stambeni fond, otpremnine, jubilarne nagrade, stipendije za djecu oboljelih i umrlih radnika, kao i drugih prava kako je definisano opstim aktima KAP-a.

Najavljeno je da ce Sindikat, ukoliko njegovi zahtjevi ne budu prihvaceni, “preduzeti konkretne mjere i radnje, ukljucujci sve metode sindikalne borbe za ostvarivanje interesa zaposlenih u KAP-u”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register