Mitric i Sikimic opavdavaju odluke crnogorskog parlamenta

Objavljeno: 30.07.2004, 21:37h

Sudija Suda Srbije i Crne Gore Blagota Mitric izjavio je za B92 da usvajanje zakona o preuzimanju vojnih sudova, tuzilastava i pravobranilastava u crnogorskom parlamentu nije u suprotnosti sa Ustavnom poveljom. “U clanu 66 govori se o prenosu nadleznosti. U tom clanu se precizira, bas kada je rijec o vojnim sudovima, da se nadleznost vojnih sudova, tuzilastava i pravobranilastava, prenosi na organe drzava clanica u skladu sa zakonom. Drugi je clan 51, koji govori o uskladjenosti pravnih akata, koji kaze da Ustavna povelja, zakoni i nadleznosti drzavne zajednice i ustavi, zakoni i nadleznosti drzava clanica, moraju biti uskladjeni sa Ustanom poveljom”, rekao je Mitric. On je ocijenio opravdanim zahtjev Ministarstva pravde Srbije da o zakonu koji je usvojio crnogorski parlament raspravlja Sud drzavne zajednice opravdan. Clan nekadasnje komisije koja je radila na izradi Ustavne povelje Sinisa Sikimic rekao je za B92 da i Ustavna povelja predvidja ukidanje vojnih sudova i tuzilastava i prenosenje njihovih nadleznosti na redovne sudove. Sikimic je naveo i da Republika Srbija, poput Crne Gore, ima obavezu da propise koji regulisu nadleznosti vojnih sudova uskladi sa Ustavnom poveljom.

Sudija Suda Srbije i Crne Gore Blagota Mitric izjavio je za B92 da usvajanje zakona o preuzimanju vojnih sudova, tuzilastava i pravobranilastava u crnogorskom parlamentu nije u suprotnosti sa Ustavnom poveljom.

“U clanu 66 govori se o prenosu nadleznosti. U tom clanu se precizira, bas kada je rijec o vojnim sudovima, da se nadleznost vojnih sudova, tuzilastava i pravobranilastava, prenosi na organe drzava clanica u skladu sa zakonom. Drugi je clan 51, koji govori o uskladjenosti pravnih akata, koji kaze da Ustavna povelja, zakoni i nadleznosti drzavne zajednice i ustavi, zakoni i nadleznosti drzava clanica, moraju biti uskladjeni sa Ustanom poveljom”, rekao je Mitric. On je ocijenio opravdanim zahtjev Ministarstva pravde Srbije da o zakonu koji je usvojio crnogorski parlament raspravlja Sud drzavne zajednice opravdan.

Clan nekadasnje komisije koja je radila na izradi Ustavne povelje Sinisa Sikimic rekao je za B92 da i Ustavna povelja predvidja ukidanje vojnih sudova i tuzilastava i prenosenje njihovih nadleznosti na redovne sudove. Sikimic je naveo i da Republika Srbija, poput Crne Gore, ima obavezu da propise koji regulisu nadleznosti vojnih sudova uskladi sa Ustavnom poveljom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register