Posljednji rat generala Mladica

Objavljeno: 29.07.2004, 10:39h

O generalu Mladicu, bivsem komandantu Vojske Republike Srpske, najvise govori njegovo ime – Ratko. Ko mu je odredio ime vjerovatno ni slutio nije da mu je predskazao i zivotni put

O generalu Mladicu, bivsem komandantu Vojske Republike Srpske, najvise govori njegovo ime – Ratko. Ko mu je odredio ime vjerovatno ni slutio nije da mu je predskazao i zivotni put

Piše: Pero Simic

O generalu Mladicu, bivsem komandantu Vojske Republike Srpske, najvise govori njegovo ime – Ratko. Ko mu je odredio ime vjerovatno ni slutio nije da mu je predskazao i zivotni put. Jer najvjerovatnije da samo Mladic zna koliko je vodio ratova, sto stvarnih sto onih u svojoj glavi, pa sve do danasnjeg dana kada vodi odsudni rat, sam protiv nas svih.

Oni koji bolje poznaju ovog medijski najpublikovanijeg i, bez sumnje, najtrazenijeg svjetskog generala, kazu da se poslije svega vidjenog u njegovoj vojnickoj karijeri, ovakav ishod mogao i ocekivati.
Posljednjih dana ime generala Ratka Mladica u drugi plan je potisnulo cak i ime Radovana Karadzica, takodje jednog od najtrazenijih haskih optuzenika. Uostalom, vec smo navikli da se Mladic i Karadzic ciklicno smjenjuju na prvom mjestu liste najtrazenijih haskih optuzenika u zavisnosti kako to medjunarodnoj zajednici odgovara. Medjutim, juli mjesec protice u znaku Mladica, a sve govori da ce takav biti i avgust. Krenulo je tako sto je americki nedjeljnik “Tajm” u tekstu, ciji je autor beogradski novinar Dejan Anastasijevic, provukao jednu ciljanu, a u stvarnosti vise prizeljkivanu, a manje realnu, pricu o tome kako srpske vlasti vode tajne pregovore sa Mladicem ne bi li ga ubijedili da se preda. I kao sto to obicna biva ta prica se granala, a usput je i prosirivana iz dana u dan novim “povjerljivim” podacima te se tako stiglo do informacije da pregovore u ime Vlade Srbije vodi (ali tajne) niko drugi do mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ni kriv ni duzan mitropolit je tu podvalu, u koju je ipak malo ko povjerovao, brzo demantovao. O navodnom pokusaju Vlade Srbije da posredno “preko vise kanala, kroz neformalne bezbjednosne strukture…” ubijedi Mladica da se preda, priznali su da ne znaju i sami clanovi vlade. Medjutim, prica je dosla, mediji su je primili, a njeni kreatori, ciji su ciljevi samo naocigled zamagljeni, sigurno su zadovoljni. Oni opet, sto znaju vise, tvrde da je rijec o spekulacijama, da su pregovori sa Mladicem nemoguci jer mu predaja ne pada na pamet i kao dokaz podastiru podatak da se Mladic ne razdvaja od pistolja i bombe i kada spava. Drugo, kazu, ne vide ko bi s tim prijedlogom, a bez posljedica, smio izaci pred tvrdokornog Mladica.

Postavlja se i pitanje moze li se glavni kreator srebrenickog zlocina pozivati na razum, a samim tim i predaju, kad ga vec nije pokazao u Srebrenici. I na kraju, zar Mladic ne bjezi od Haga zato sto zna da svoju nevinost ne moze braniti jer mu to ne daju srebrenicke zrtve. Ovako se odlucio da prkosi nama, ali i cijelom svijetu. Izgleda da se opredijelio, kao po holivudskom scenariju, za pogubnu ulogu nesrecnog vojskovodje, za manjinu, zasto ne reci, i heroja sa kalendara i postera, koga niko ne razumije, koga svi proganjaju i traze i protiv kojih ce se on boriti do posljednjeg dana. Upravo ta uloga, sam protiv svih, je prica njegovog zivotnog gesla.

Mladic je ocigledno svojeglav, beskompromisan i takav ce vjerovatno ostati do kraja. On, izgleda, voli posljednji rat koji ce kao i prethodni kostati sve nas. U ovom momentu Mladic odlucuje o sudbini dvije drzave, Srbije i Crne Gore, ali i Bosne i Hercegovine, u kojima, kako neki navode, mijenja mjesta boravista. Medjunarodna zajednica je pred Srbiju vec stavila zadatak da u najskorije vrijeme generala hapse ili da ubjedljivo dokazu da nije u Srbiji. U protivnom put ka Evropi bice puzeve brzine. Slicno je i sa Bosnom i Hercegovinom, kojoj je na vratu i Karadzic. Krivicu za dovodjenje Srbije u ovakav polozaj svakako da snose i tamosnje vlasti, koje se doskora nisu osvrtale na Mladiceva pojavljivanja na nekim javnim mjestima. Sada, medjutim, nemaju kud, a ne znaju kako da sve to rijese. Neki tvrde da bi za Srbiju najbolje bilo da se Ratko preda i to po mogucnosti u BiH, odnosno Republici Srpskoj. Time bi se, kazu, ovi u Srbiji izvadili kako Ratko nikad nije bio tamo. Ali kako se vaditi kada su ga vidjali do prije godinu dana. Uostalom i obezbjedjenje je znalo poluglasno priznati da im je znao pobjeci oko cetiri, pet ujutro, te sa grupom Krajisnika na Zelenom vencu u Beogradu piti kafu i prisjecati se “srecnih vremena”.

Jedna sasvim vjerodostojna prica kaze da je za vrijeme DJindjiceve vlade vrsena kontrola jedne beogradske kasarne u kojoj se sumnjalo da se nalazi Ratko Mladic, sto je bilo sasvim tacno. Posto se nasao u klopci, njegovi saradnici brzo su se snasli. Mladica su stavili u prikolicu sa buradima punim otpadaka hrane, koje je jedan covjek zastavom 101 vozio redovno, za svoje svinje. Odozgo su ga pokrili ceradom i bez problema su prosli kapiju kasarne kraj stroge kontrole. Automobilom i prikolicom punom hrane brzo su se uputili u podrum Vojno-medicinske akademije u Beogradu gdje je Mladic potom sa najblizom pratnjom presjeo u sanitetska kola, koja su se zatim velikom brzinom uputila ka Ibarskoj magistrali gdje im se gubi svaki trag. Bilo je to prvi put da Mladic prizna da ga je uhvatio strah.
Zanimljivo je napomenuti da iza bivseg komandanta Vojske Republike Srpske ne stoji nikakav odbor za istinu o njegovom liku i djelu kao iza Karadzica. U odnosu na ispjevane pjesme vise ih je u korist Radovana. Na majicama i kalendarima, soljama i pepeljarama stoje podjednako. Istorija kaze da se Ratko i Radovan nisu nesto bog zna voljeli sto je vjesto koristio Milosevic. Kazu da je Mladic bio posteniji za razliku od Radovana, koji ipak nije imao mjere. Njihova naizmjenicna popularnost u narodu za vrijeme rata smjenjivala se kao sada na haskoj listi trazenih.

Radovan je htio da bude otac nacije, a Ratko da nadvisi sve srpske vojskovodje. Sta se dogodilo ne treba da vam pricam. I jedan i drugi nastavljaju da prave isto sranje koje nas samo kosta.

NEZAVISNE NOVINE

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register