Crna Gora preuzima nadleznosti vojnog pravosudja

by | jul 29, 2004 | Novosti | 0 comments

Skupstina Crne Gore razmatrace danas, po hitnom postupku, predlog Zakona o preuzimanju nadleznosti vojnih sudova i vojnih tuzilaca i predlog Zakona o amnestiji.

Oba zakona predlozila je Socijaldemokratska partija, koja je ocijenila da su vojni sudovi i tuzilastva nastavili sa progonom, hapsenjem i osudjivanjem lica koja su, za krivicna djela protiv Vojske bivse Jugoslavije, amnestirana u oktobru 2000. godine. Gradjane Crne Gore koji su gonjeni ili osudjeni za ta krivicna djela, ili su upuceni na izdrzavanje kazne, bice, na osnovu novog zakona, odmah amnestirani.

Stranka podsjeca da je zakon o preuzimanju nadleznosti vojnog pravosudja trebalo da stupi na snagu pocetkom avgusta 2003. godine.

Poslovi iz nadleznosti vojnih sudova i vojnih tuzilaca, koji se odnose na gradjane Crne Gore, preci ce u nadleznost nadleznih crnogorskih sudova. Preuzimanje predmeta bice izvrseno na nacin koji ce utvrditi Vlada Crne Gore.

Zakon o amnestiji je potreban, kako je SDP obrazlozila, da bi se otklonile negativne posledice zloupotrebe Vojske i njenih pravosudnih organa koji su i nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Skupstini bivse SRJ, u oktobru 2000. godine, nastavili sa progonom, hapsenjem i osudjivanjem lica po tuzbama za krivicna dela protiv Vojske.

Gradjane Crne Gore koji su gonjeni ili osudjeni za ta krivicna djela, ili su upuceni na izdrzavanje kazne, bice, na osnovu novog, crnogorskog zakona, odmah amnestirani.

0 Comments

Submit a Comment