Americki vojnici se pripremaju za sukobe sa Albancima

by | jul 29, 2004 | Novosti | 0 comments

Komandant americke vojske na Kosovu, brigadni general Rik Erlandson, naredio je izvidjackim jedinicama iz baze Bondstil kraj Urosevca da pojacaju stepen borbene gotovosti, a pripadnicima Nacionalne garde iz Minesote da preduzmu stroge mjere kontrole vecine naselja na Kosmetu, saznaje “Nedeljni Telegraf” iz izvora bliskih komandi americkih snaga pri KFOR. Pozivajuci se na isti izvor, list pise da je poseban zadatak izdat vojnoj policiji u bazi Montejt. Njima je naredjeno da strogo kontrolisu sve prilaze i sva kretanja u Kacanikoj klisuri, koja vodi ka Makedoniji. U tom dijelu Kosova vec je intenzivirano osmatranje iz helikoptera.

Prema americkim procjenama, kako za NT otkriva izvor iz Bondstila, na Kosmetu se pripremaju nove demonstracije Albanaca i novi napad albanskih terorista na Srbe i srpska naselja. Zato sve americke jedinice ubrzano uvjezbavaju blisku borbu sa demonstrantima.

Kako NT saznaje, 12. jula odrzana je prva velika vjezba simuliranog sukoba Amerikanaca sa demonstrantima, u kojoj su korisceni plasticni stitovi i palice. Tog dana organizovan je i specijalni trening u vadjenju pjesadijskih i protivoklopnih mina, sto govori da Amerikanci ocekuju napad na svoje jedinice i transportere.

Nedjelju dana kasnije odrzana je vjezba sa upotrebom lakog vatrenog oruzja, pistolja, pusaka „pumparica” i rucnih granata, pise list.

0 Comments

Submit a Comment