Tri americka predloga u vezi sa Ratkom Mladicem

Objavljeno: 28.07.2004, 13:11h

SAD, koje vrse najveci pritisak na vlasti u Beogradu da uhapse i predaju bivseg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladica Haskom tribunalu ili da ga nagovore da se preda, predocile su tri moguca scenarija, javio je Radio Dojce Vele

Sjedinjene Americke Drzave, koje vrse najveci pritisak na vlasti u Beogradu da uhapse i predaju bivseg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladica Haskom tribunalu ili da ga nagovore da se preda, predocile su tri moguca scenarija, javio je Radio Dojce vele.

Prema prvom scenariju, ako se general Mladic uskoro nadje u Hagu, obezbjedjuje se puna normalizacija odnosa sa SAD, ekspresan ulazak u “Partnerstvo za mir”, pa cak i ubrzano ukljucivanje Srbije i Crne Gore u evroatlantske integracije, i sudjenje u zemlji ostalim optuzenima za ratne zlocine, naveo je nemacki radio.

“Drugi scenario daje vlastima u Beogradu jos pola godine da rijese problem Mladica pod uslovom da se generali Pavkovic, Lazarevic i Lukic nadju u Hagu do kraja ljeta”.

Prema njemackom radiju, “ako se ne ostvari ni prvi ni drugi scenario, nastupa treci – zaostravanje i zahladjenje odnosa sa cijelom medjunarodnom zajednicom, politicka i ekonomska izolacija Srbija”.

Sa ova tri scenarija upoznat je ne samo predsednik Srbije Boris Tadic, prilikom nedavne posete Americi, vec su oni otvoreno izneti u razgovorima koje je, pre Tadiceve posete SAD, vodio u Beogradu drzavni podsekretar Mark Grosman i sa predsednikom SCG Svetozarom Marovicem i sa srpskim premijerom Vojislavom Kostunicom, naveo je Dojce vele.

“Beograd se tako nasao pod pojacanim pritiskom da na brzinu resava problem koji je godinama zaobilazio i zato sto je aktuelnoj americkoj administraciji, pred predsednicke izbore, veoma stalo da zabelezi jedan krupniji poen u ostvarivanju svoje politike na Balkanu”, naglasio je radio.

Prema tom radiju, premijer Kostunica je sada “u gadnom procepu i placa dosta visok ceh najpre tvrdoglavom odbijanju da se suoci sa realnoscu, a zatim zakasnelom priznanju da je saradnja sa Hagom pitanje svih pitanja”.

Radio dodaje da Kostunica, “suocen sa krajnje konkretnom pretnjom da ce Srbija biti od jeseni izolovana ne resi li problem Mladic, nastoji da preko raznih kanala nagovori generala da se preda”.

“S druge strane, ima nagovestaja da su u saradnji sa domacim sluzbama znatno pojacane i aktivnosti nekih stranih, posebno americkih obavestajnih sluzbi, da se organizuje i pripremi hapsenje generala Mladica zato sto niko ne moze sa sigurnoscu da prognozira hoce li se tajni pregovori sa njim o predaji zavrsiti sa uspehom ili ne”, istakao je Dojce vele.

“Kostunica i njegovi koalicioni partneri sada bukvalno hodaju po zici. Uspeju li bilo da nagovore Mladica na predaju, bilo da ga sami ili uz stranu pomoc pronadju i uhapse, spasavaju Srbiju od izolacije. Ako ne uspeju to da urade do kraja leta, pa pokusaju da kupe vreme predajom trojice generala Hagu, ulecu u predizbornu borbu gde ce ih sasvim sigurno radikalska opozicija zbog toga napadati za izdaju i preporucivati sebe kao jedinu odbranu nacionalnih interesa”, naglasio je radio.

Radio konstatuje da, “ako se zna da dve trecine birackog tela Srbije Haski sud smatra neprijateljskim, radikali mogu da racunaju na uspeh”.

“Kostunica se nalazi u nezavidnoj poziciji i placa ceh suprotstavljanjem pokojnom Zoranu DJindjicu, koji je bio spreman da rizikuje sve, pa i sopstveni zivot, i predajom optuzenih za ratne zlocine Haskom sudu izvede Srbiju iz izolacije. Kostunica sada, sta god uradio, kajace se”, zakljucio je Dojce vele.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register