Predsjedniku Skupštine Republike Crne Gore, Gospodinu Ranku Krivokapiću

by | jul 16, 2004 | Razgovornica | 0 comments

Poštovani gospodine predsjedniče, \r\n\r\nželim Vam prije svega uputiti čestitke povodom konačnog donošenja državnih znamenja Republike Crne Gore

Poštovani gospodine predsjedniče,

želim Vam prije svega uputiti čestitke povodom konačnog donošenja državnih znamenja Republike Crne Gore. Kao pripadniku generacije koja je stasavala i podizala se na prijestonom Cetinju pod istinskom crnogorskom zastavom i koja više od deceniju čeka na državotvorno buđenje bilo mi je zadovoljstvo i čast prisustvovati podizanju državne zastave na jarbol ispred državnog parlamenta. Suze u očima prisutnih ohrabruju i daju nadu da će Crna Gora krenuti onim putom na kojem je već odavno trebala biti.

Ipak smatram da je Skupština RCG kao organizator događaja trebala povesti više računa o protokolu i sadržaju svečanog i istorijskog događaja. Kako je Crna Gora građanska država čiji su podanici građani različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti mišljenja sam da je tu činjenicu trebalo snažno inkorporirati u program svečanosti. Tako su se uz prisutan folklor koji reprezentuje crnogorski narod trebao naći i onaj koji baštine pripadnici albanskog, hrvatskog, bošnjačkog i muslimanskog naroda, koji su pored Crnogoraca i Srba, takođe autohtone i ravnopravne nacionalne zajednice.

Čast podizanja državne zastave mogla je pripasti i najstarijem građaninu ili građanki Crne Gore, odnosno licu koje kroz sport, umjetnost, kulturu ili nauku reprezentuje našu domovinu ili Vama kao domaćinu kuće koja je građanstvu širom otvorila vrata.

Pismo vam upućujem sa namjerom da učinite sve u vašoj moći da se prilikom budućih svečanosti povede više računa o samoj organizaciji i sadržaju svečanosti i prirodi tj. karakteru crnogorske države.

Aleksandar Saša Zeković
Istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori

Podgorica, 15.jul 2004 godine

0 Comments

Submit a Comment