Davinic o spornoj formulaciji u strategiji odbrane SiCG

Objavljeno: 25.06.2004, 14:44h

“Drzavnu zajednicu SiCG tvore suverene drzave i to na principu dobrovoljnosti i njihovo je neotudjivo pravo da u odredjenom trenutku mogu napustiti tu zajednicu”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa ministar odbrane SiCG Prvoslav Davinic, povodom spora Podgorice i Beograda oko formulacije iz predlozene Strategije odbrane. Davinic je ponovio da je u pitanju stamparska greska i da formulacija o mogucnosti da vojska intervenise u slucaju secesije nije mogla, cak ni koncepcijski, da se nadje u Predlogu strategije

“Drzavnu zajednicu SiCG tvore suverene drzave i to na principu dobrovoljnosti i njihovo je neotudjivo pravo da u odredjenom trenutku mogu napustiti tu zajednicu”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa ministar odbrane SiCG Prvoslav Davinic, povodom spora Podgorice i Beograda oko formulacije iz predlozene Strategije odbrane. Davinic je ponovio da je u pitanju stamparska greska i da formulacija o mogucnosti da vojska intervenise u slucaju secesije nije mogla, cak ni koncepcijski, da se nadje u Predlogu strategije drazavne odbrane.

“U takvim uslovima nema mesta za bilo kakvu intervenciju vojske. Ja ne znam koji je to mehanizam koji bi mogao da se stavi u pokret da bi se slobodno izrazena volja crnogorskog naroda prenebregla. Tu nema mesta vojsci”, objasnio je Davinic.

Prema njegovim rijecima, “secesija je akt koji moze da se desi i uz oruzanu borbu i onda u tim i takvim slucajevima vojska, policija i snage bezbednosti drzave moraju da se koriste da bi takve ilegalne akte sprecili”. “Mi nismo hteli u toj strategiji da ulazimo u detalje koji su to delovi, cije teritorije koji bi mogli da budu predmet takvih ilegalnih aktivnosti zbog toga sto smatramo da samo nacelno treba takve opasnosti i izazove bezbednosti drzave naznaciti. Prema tome, apsolutno nema nikakvih razloga za zabrinutost”, rekao je Davinic.

Najavljujuci sjednicu Odbora Skupstine SiCG za odbranu i bezbijednost, koja ce biti odrzana u ponedjeljak, Davinic je istakao da je sporna formulacija vec izmijenjena. On je predvidio da ce diskusija biti usmjerena na preformulisanje ostalih spornih djelova teksta u tom dokumentu i izrazio ocekivanje da bi strategija drzavne odbrane uskoro mogla biti usvojena i u parlamentu drzavne zajednice.

“Ja se nadam da ce tom prilikom clanovi politickih partija iz Crne Gore koji su imali ove primedbe ili biti zadovoljni sa objasnjenjem koje cu im dati ili ce dati konkretne sugestije kako te formulacije da se poboljsaju. Ja mogu unapred da kazem da ce te njihove formulacije biti prihvacene, ukoliko one ne predstavljaju jednostrano tumacenje i intepretaciju Povelje drzavne zajednice”, zakljucio je Davinic.

Radna grupa crnogorske vlade i skupstine trebalo bi da definise stav Crne Gore o Predlogu strategije odbrane drzavne zajednice. Radna grupa je formirana nakon ocjena drzavnog vrha Crne Gore i vladajuce koalicije da je Strategiju odbrane, koju je sacinio Savjet ministara drzavne zajednice, neophodno doraditi, jer se u mnogim odredbama kosi sa Ustavnom poveljom. Konacan stav crnogorskih drzavnih organa o Predlogu stretegije trebalo bi da bude poznat do 29. juna, a nastavak sjednice republickog parlamenta o ovoj temi zakazan je za 1. jul.

RADIO SLOBODNA EVROPA

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply