Mali komentar na pismo gosp. Rakovica

Objavljeno: 31.05.2004, 18:05h

Ne bih se upustao u provjeru autenticnosti dokumenata iz stamparije “Rakovic i popovi”, niti komentarisao ekstrate iz njih formulisane ko iz potonjeg broja “Vecernjih Novosti”. Jednostavno mi Crnogorstvo nije zanimanje, no nacionalnost i samo je jedan dio moje licnosti

Ne bih se upustao u provjeru autenticnosti dokumenata iz stamparije “Rakovic i popovi”, niti komentarisao ekstrate iz njih formulisane ko iz potonjeg broja “Vecernjih Novosti”. Jednostavno mi Crnogorstvo nije zanimanje, no nacionalnost i samo je jedan dio moje licnosti. Stoga, nijesam ravnopravan sa profesionalnim nacionalistima koji istoriju prezentiraju iz ekstrakata dokumenata autenticnih ili ne i dobijenih on-line pretrazivanjem na string “Srb”.

Dakle, Crnogorci su porijeklom Srbi. Ja velim: “Sto se moze. Mora se i dalje zivjet.” Evo i mi koji smo se cijeli zivot osijecali i izjasnjavali ko druga nacionalnost, moramo se lagano privikavat na fakat iz stamparije “Rakovic i popovi”. Nije ni malo lako Srbin biti, pogotovo ne crnogoski (pardon na pominjanju ovog pridjeva). Treba biti dobar vijernik i slusati
propovijedi Amfilohije Rakovica, punih hriscanske sirina, humanosti i prastanja, andjeoski cistih, apolitiziranih i anacionalnih. Treba respektovati bazicna ljudska prava slobodnog nacionalnog i vjerskog izasnjavanja, zivjeti u harmoniji sa nesrpskim i nepravoslavnim susjedima u Crnoj Gori.

Treba se oduprijeti zelji za uvodjenjem jednog zakona koji glasi: “U Crnoj Gori nema nikakve druge narodnosti do jedine srpske”. Jeste, u trecem smo mileniju, na pragu integracija u ujednjenu, tolerantnu, multietnicku, multikonfesionalnu i multikulturnu Evropu, medjutim ovaj zakon djeluje toliko privlacno svojom srednjevijekovnom prakticnoscu i jednostavoscu.
Mozda bi gamogli kako provuci, ako ne kroz ustav a ono trojanskim konjem zvanim Mitropolija Crnogorska.

Kao Srbi, mi vise ne smijemo biti sovinisti ka iz doba Crnogorstva, gdje je taj sovinizam upravobio uperen protiv nas samih, Srba (nadam se da vi se nije zavrtjelo u glavi od ove logike). Da ne bi bilo nesporazuma, rijec sovinizam ne podrazumjeva etnicko ciscenje naroda razlicite vjere ili nacije, masakriranje zena, dijece i staraca, tano huskanje, blagosiljanje ratnih zlocinaca, pozivanje istih u Cetinjski manastir kao tijelohranitelja, kletve upucene cijelom narodu i sl.Ne.
To je fasizam, ili klerofasizam u nekim slucajevima.Sovinizam je izjasniti se kao Crnogorac i ne prihvatiti istinu iz Mitrpolije Crnogorske, stamparije “Rakovic i popovi”, SANU, “Vecernjih Novosti”, i sl. Sovinizam je preferirati CPC, a ne humanost i hriscansku sirinu Amfilohija Radovica. Sovinizam je ne slaviti Prvi srpski ustanak u Crnoj Gori, sovinizam je ne staviti prefiks srpski na sto je vise moguce pojmova vezanih za Crnu Goru itd.
Sovinizam je pisati latinicu. Sovinizam je voljeti drzavu Crnu Goru. Sovinizam je ne ici po misljenje u Beograd.

Dakle gospodo Crnogorci, koji “opadate” (sic) zbog vaseg sovinizma, promijenite nacionalnost i imacete bar jednu prednost. Necete traciti vrijeme polemisuci sa klerofasistima.

S postovanjem,

Marko Martinovic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register