Jos jedan mali komentar na Rakovicevo pismo

Objavljeno: 31.05.2004, 18:07h

Primjetih jedno interesantno pismo upuceno gosp. Mandicu, puno inata, pomalo infantilnog. Necu preuzeti rijecnik autora, pa inatu dodat nacionalni atribut. Zamislite tvrdnju da u jednoj drzavi jedna etnicka skupina ima bolje perspektive od druge. Molim vas ocijenite sirinu duha osobe koja tvrdi tako nesto

Primjetih jedno interesantno pismo upuceno gosp. Mandicu, puno inata, pomalo infantilnog. Necu preuzeti rijecnik autora, pa inatu dodat nacionalni atribut. Zamislite tvrdnju da u jednoj drzavi jedna etnicka skupina ima bolje perspektive od druge. Molim vas ocijenite sirinu duha osobe koja tvrdi tako nesto.

Pogledajte argumente. U Beogradu sviraju najvece “svetske” rock grupe, a Novi Sad (mada ne potpuno srpski) ima jedan od najvecih rock festivala u Evropi. Cak i da je ova problematicna tvrdnja tacna, postavlja se pitanje, a cemu je ona argument. Moze li se poredit ljepota, kulturna bastina, zivotni standard Beograda i da ne idemo dalje od Budimpeste, Beca ili Rima. Srpska omladina slusa talijansku muziku, odlazi u Budimpestu i kupuje u Becu, ili bar napredniji dio. Njihova drzava je Srbija i oni su Srbi. Da li je Srbin koji prozbori Njemacki i gravitira Becu, ili neko drugi Moskvi ako hocete, progresivan ili nazadan ili izdajnik, … Da li je Austrijanac koji gravitira Njemackoj progresivan, a ostali su nazadni, jer je Njemacka veca zemlja, ekonomski jaca, i sl.

Nije istina da u Srbiji ne postoji animozitet i neprihvatanje crnogorske nacije. Postoje primjeri pogrdnih i posprdnih komentara na nacionalnost Crnogorac, i na ijekavski govor. Postoje primjeri upisivanja nacionalnost Srbin a da i nijesu pitali osobe sa crnogorskim prezimanom za volju. Ja za razliku od vas ne izvlacim olako generalna pravila, no dajem kontraprimjere. Vi proizvoljno subjektivno i tendenciozno predstavljate sve Crnogorce kao soviniste, a sve Srbe sa izuzetkom malog broja esktremista kao nacionalno tolerantne. Ma dai. Ma sto nam to pricas gospodine Rakovicu. Mozda cete naci nekog Rip Van Winkle-a koji je prespavao potonjih petnaestak godina pa ce vam povjerovati. Gospodine Rakovicu, pa neki od nas su bili u Srbiji u skorijem vremenu, citali srpsku stampu, slusali srpske popove i akademike, vidjeli koje politicke stranke imaju dominaciju. Nemojte nas i samog sebe ponizavati ovim infantilnostima.

Suzbijte nacionalne hormone i dajte sansu razumu. Cijelo pismo vam je prozeto netrpeljivoscu, mogu reci mrznjom prema Crnogorcima, pa evo ovim primjerom o evropskim centrima kulture (Beograd i Novi Sad) indirektno i prema Crnoj Gori.
Vas poznajem sa polemika na mnogim crnogorskim site-ovima. Govorite sa nipodastavanjem prema svemu sa crnogorskim prefiksom, ma ipak ne patisete evo vec nekoliko godina bljuvajuci upravo mrznju prema bar jednoj etnickoj groupi. Odnos prema Hrvatima, Albancima, muslimanima je u ovom slucaju samo koleteralna steta pa cemo je zanemariti. Ako smo toliko zanemarljivi zasto trosite veliki dio vaseg vremena i energije na polemisanje. Mi smo etnicka grupa koja ce se neminovno utopiti u kulturno (Uber ales) superiorniju naciju. Gospodine Rakovicu ova uska i ekstremna pamet je dovela do destrukcije zemlje kojoj fanaticno sluzite. Anahrona je, u kontrastu je sa evropskim trendovima na koje se pozivate kad vam zatreba.

Dakle graditi “way of life” (cuj “way of life”, kako to uceno i kosmopolitski zvuci), na presiji prema slobodnoj volji (dijela populaije) Srbije i CG i utapanja u kulturno “superiorniju” (“progresivniju”) naciju kako vi kazete “moram vas upozoriti” (“Upozoriti”, ne zvuci ljepse no “znamo mi ko ste vi”) nema perspektivu u XXI vijeku. Crpiti mudrost i argumente iz istorijskih arhiva Crne Gore ili Srbije, autenticnih ili ne iz 17-og, 18-og vijeka ili 19-og vijeka je u kontrastu sa progresivnoscu, kosmopolitizmom, humanoscu i sl koje pomenete samo kad mislite da moze posluzit u funkciji promovisanja srpskog nacionalizma i zatiranja crnogoskog imena.

Pozdrav,

Marko Martinovic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register