G. Mandicu,

Objavljeno: 31.05.2004, 18:10h

Sukob izmedju bjelasa i zelenasa je bio dinasticki i oko pitanja drzave. On nije bio nacionalni vec ideoloski sukob. Ideoloski sukob je bio i onaj izmedju cetnika i partizana u Crnoj Gori. Ideoloski sukob je bio i onaj kada su crnogorski partizani ubijali Beogradjane po oslobadjanju Beograda 1944. i useljivali se u njihove stanove. Samo takve zlocine u Srbiji niko ni ne pominje jer narod nije ostrascen kao u Crnoj Gori

Sukob izmedju bjelasa i zelenasa je bio dinasticki i oko pitanja drzave. On nije bio nacionalni vec ideoloski sukob. Ideoloski sukob je bio i onaj izmedju cetnika i partizana u Crnoj Gori. Ideoloski sukob je bio i onaj kada su crnogorski partizani ubijali Beogradjane po oslobadjanju Beograda 1944. i useljivali se u njihove stanove. Samo takve zlocine u Srbiji niko ni ne pominje jer narod nije ostrascen kao u Crnoj Gori.

Autenticnost svih dokumenata mozete proveriti u drzavnom arhivu na Cetinju i crkvenom arhivu na Cetinju. Znam da Vam je jako tesko da poverujete kako u crnogorskim dokumentima nije unosena crnogorska nacionalnost, ali – nije. To ne znaci kako nije bilo Crnogoraca, vec znaci da nije bilo Crnogoraca koji su se u nacionalnom smislu tako izjasnjavali. Crnogorci su se, bas kao i Sumadinci i Hercegovci, izjasnjavali kao Srbi, s tim sto su za razliku od Hercegovaca imali svoju drzavu i njome stvorili snazniji identitet. Crnogorska nacija je proglasena 1945, a tridesetih godina XX veka, pise Vasa Cubrilovic, prvi put je cuo za takvu ideju od mladih crnogorskih komunista kada je bio na odmoru na Durmitoru, pa im je rekao kako je to neozbiljno.

Vise sam puta pozivao da se objavi makar jedan dokument u kome je eksplicitno navedeno u rubrici za narodnost – Crnogorac, ali takvog dokumenta nije bilo u Crnoj Gori Petrovica. Suvise je pokusaja opravdanja nekim raznim razlozima pa i pokusajima diskreditacije sagovornika ali ne ide to bas tako kada je istoriografija u pitanju. Vasi emotivni odgovori su samo upravo to – emotivni odgovori, koji sam cinjenicama nemaju nikakve veze.

U jednom cu morati da se slozim sa Vama, a to je autokefalnost crkve jer su me na fakultetu ucili da istoricar uvek mora da govori istinu pa cu tako reci da je crkva u Crnoj Gori bila autokefalna. Ona je, koliko se secam, u dokumentima zavodjena pod cetiri imena: Mitropolija cetinjska, Mitropolija crnogorska, Crnogorska crkva i Srpsko-pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Ona nije imala kanonsku autokefaliju ali je de facto bila autokefalna. Ona je bila srpsko-pravoslavna i nosilac ideje srpskog nacionalizma u Crnoj Gori.

Ne bih se sada udubljivao u neke prilike u Crnoj Gori jer za to nemam vremena i konacno bih morao da prekinem sa Vama diskusiju o identitetu Crnogoraca jer, em sto se necemo nikada sloziti, em sto nemate nikakvih argumenata da je crnogorska nacija postojala pre 1945 buduci da ne postoje dokumenti koji bi to potvrdili. Ona je, moguce, bila u povoju tridesetih godina u nekim krugovima, o njoj se razgovaralo, ali proklamovana je 1945 u dnevnom listu Borba esejem Milovana Djilasa “O crnogorskom nacionalnom pitanju”. Na beogradskom Univerzitetu je 2000. odbranjena doktorska disertacija “Istorijske osnove nacionalnog identiteta Crnogoraca 1918-1945” u kojoj je dr Aleksandar Stamatovic dokazao da je crnogorska nacija ustanovljena komunistickim dekretom 1945, i ovoj istorijskoj cinjenici, kojoj su svi posvecivali paznju ali nikada u formi doktorske disertacije, dat je opsti naucni karakter.

Pozdrav i caos,

Aleksandar Rakovic

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register