Koliki je spoljni dug Crne Gore?

by | maj 27, 2004 | Novosti | 0 comments

Crnogorska centralna banka saopstila je da je spoljni dug Crne Gore 550 miliona dolara, a ne Gore 832 miliona dolara kako je to objavila Narodna banka Srbije. U pisanom odgovoru CBCG agenciji Beta se kaze da u iznos spoljnjeg duga Crne Gore nije uracunala dug prema Medjunarodnoj finansijskoj korporaciji i Pariskom klubu, jer su pregovori jos uvijek u toku. Ukupan iznos duga prema IFC-u trebalo bi da bude oko 13 miliona dolara, a ne 48,4 koliko je saopstila NBS, dodaje se u pismu.

Iz CBCG isticu da Crna Gora ne moze da prihvati dug prema MMF od 53,7 miliona dolara, jer kredit koji je odobren drzavnoj zajednici koristi samo Srbija. Kako se dalje navodi, na osnovu spoljnjeg duga postoji razlika od 20 miliona eura, koja je posljedica cinjenice da su pregovori sa MMF-om jos uvijek u toku. CBCG nema ni podatke da su koriscena sredstva Eurofirme za koju NBS navodi da joj Crna Gora duguje 11 miliona dolara. Osim toga, u iznos duga koji je saopstila CBCG nije ukljucen komercijalni dug preduzeca, sto je uradjeno na evidenciji NBS i koji iznosi 72 miliona eura. U izvjestaju NBS navodi se da Crna Gora duguje 25 miliona dolara na osnovu duga bivse SFRJ, za koji u CBCG tvrde da nema pouzdanih podataka ko su tacno bili korisnici tih sredstava.

NBS je prije nekoliko dana objavila da je spoljni dug Crne Gore 832 miliona dolara, sto se slaze sa procjenama nekih crnogorskih analiticara koji tvrde da je Crna Gora na granici prezaduzenosti.

0 Comments

Submit a Comment