VB: Vlada upozorava na rizik od haosa

by | sep 12, 2019 | Novosti | 0 comments

U planovima britanske Vlade za Bregzit bez dogovora upozorava se na duža čekanja na rutama preko Lamanša, što će uticati na isporuku ljekova i hrane, te na proteste širom Velike Britanije.

Britanske vlasti navode da su najteže pretpostavke povezane sa Bregzitom iznesene u sklopu operacije pod nazivom ‘Žuti čekić’, a pripremljene su 2. avgusta i formiraju osnovu planiranja eventualnog izlaska iz EU bez dogovora.

U dokumentu se ističe da će spremnost javnosti i poslovnih jedinica biti na niskom nivou dijelom zbog političke konfuzije pred Bregzit, javlja Rojters, prenosi RSE.

Prema navodima u tekstu, kamioni će čekati do dva i po dana na prelaz Lamanša, a britanski stanovnici biće podvrgavani dodatnim imigracionim provjerama na graničnim prelazima sa EU.

“Određene vrste svježe hrane će se pokvariti. Postoji i rizik od paničnog kupovanja ili pogoršanja situacije u vezi sa dostavom prehrambenih proizvoda”, ističe se u dokumentu.

Pojedinosti iz operacije “Žuti čekić” prvi put su objavljene u listu Sandej tajms 18. avgusta.

Britanski ministar zadužen za pripremnu koordinaciju u slučaju Bregzita bez dogovora Majkl Gov rekao je tada da je “dokument zastario i da ne odslikava trenutne nivoe spremnosti”.

Detalji plana o spremnosti za slučaj Bregzita bez dogovora objavljeni su na zahtjev britanskih poslanika.

0 Comments

Submit a Comment