Oksford najbolji svjetski koledž

Objavljeno: 12.09.2019, 10:54

Univerzitet Crne Gore se prvi put našao među 1396 najboljih svjetskih univerziteta.

Times Higher Education je proglasio Oksford, četvrtu godinu zaredom, za najbolji svjetski koledž.

Na jednoj od najznačajnijih svjetskih rang-lista univerziteta, drugo mjesto zauzima Kalifornijski institut tehnologije, dok je na trećem Kembridž.

Među prvih deset nalaze se i Stenford, Masačusetski institut tehnologije, Prinston, Harvard, Јejl, Univerzitet Čikago i Imperijalni koledž London.

Najviše najboljih univerziteta, prema ovoj listi, dolazi iz SAD – od prvih deset, iz Amerike ih je čak sedam, a među prvih 200 iz SAD je 60.

Azijsko obrazovanje je sve bolje – univerziteti iz Kine i Јapana visoko su rangirani.

Na ovogodišnjoj listi najviše su se popeli iranski koledži.

Primjetno je, navode istraživači, da su, izuzev Oksforda, Kembridža i Imperijalnog univerziteta u Londonu, ostali britanski univerziteti u padu, prenosi Srna.

Broj britanskih univerziteta u prvih 200 od 2016. godine pao je sa 34 na 28, dok se broj njemačkih povećao za tri – na 23.

Na listi je 1.300 univerziteta iz 92 zemlje, a rangiranje se zansiva na nekoliko različitih kriterijuma kao što su kvalitet predavanja, broj i kvalitet istraživanja, te citiranost istraživanja.

Univerzitet Crne Gore se prvi put našao među 1396 najboljih svjetskih univerziteta.

Univerzitet Crne Gore je svrstan u kategoriju 1001+ u koju se nalaze univerziteti rangirani između 1001. i 1396. pozicije.

 

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register