Han: Pitaćemo za dodjelu stanova, te prakse nema u EU

Objavljeno: 12.09.2019, 09:37

EK je od crnogorskih vlasti očekivala odvažniju reakciju na preporuke iz EU.

Evropska komisija (EK) će pokrenuti pitanje dodjele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori i takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije (EU), poručio je u intervjuu za Vijesti odlazeći komesar za proširenje i susjedsku politiku i vjerovatno budući komesar za budžet i ljudske resurse Johanes Han.

“Pokrenućemo ovo pitanje sa vašim vlastima. Nije mi poznato da takva praksa postoji u bilo kojoj članici EU. To nije kompatibilno sa principima javne administracije kojima su se države u procesu proširenja obavezale i pokreće bitna pitanja koja idu u srž vladavine prava”, rekao je Han.

Han je kazao da rezultati ne mogu uvijek doći preko noći i da kod nekih pitanja, kakvo je izborna reforma, odgovornost nije samo na Vladi, ali i da je EK od crnogorskih vlasti očekivala odvažniju reakciju na preporuke iz EU.

Evropski komesar kaže da poglavlje osam još nije otvoreno jer za to nema neophodne jednoglasne podrške država članica.

“Ovaj predlog Komisije trenutno razmatraju države članice u Savjetu. One će donijeti svoje odluke o zasebnim poglavljima koje snažno vezuju za napredak u vladavini prava, i iz tih razloga još uvijek nema neophodnu jednoglasnost”, kaže Han za Vijesti.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register