Aluminij? Oprezno s njim!

Objavljeno: 12.09.2019, 07:15

Aluminij je postao sveprisutan metal u našoj svakodnevici, iako našem tijelu biološki uopšte nije potreban.

Zdravstveni autoriteti smatraju da je sasvim u redu jesti aluminij, ubrizgavati ga u tijelo putem cjepiva, nanositi na sebe kao antiperspirant, i to bez obzira što istraživanja ukazuju da ima svojstva koja uzrokuju rak, čak i u nivoima nižim 100.000 puta od nivoa nađenih u nekim proizvodima. Takođe, poznati je neurotoksin i ima štetno djelovanje na imunološki sustav.

Aluminij je postao sveprisutan metal u našoj svakodnevici, iako našem tijelu biološki uopšte nije potreban. Budući da smo pretrpani aluminijem, jedino što možemo je da umanjimo njegovo štetno djelovanje, prenosi portal transformacija uma.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry jasno pokazuje da izlaganje aluminiju može povećati migracije i invazivna svojstva ljudskih ćelija raka dojke.

Još je jedno nedavno relevantno istraživanje, takođe objavljeno u istom časopisu, otkrilo je povišene nivoe aluminija u neinvazivno prikupljenim tečnostima iz bradavica kod 19 bolesnica s rakom dojke.

Kad je u pitanju prisustvo aluminija u antiperspirant formulama, istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu Journal of Applied Toxicology identificiralo je da primarni oblik aluminija, aluminij hlorid, koji se koristi u kozmetici, ima sposobnost mijenjanja ćelija raka tako da pretvara zdrave ćelije u kancerogene.

Ova nova studija u saglasnosti je s nedavnim istraživanjima koja pokazuju da se aluminij veže na ćelijske receptore estrogena, što znači da može omesti i / ili dovoditi do širenja kod hormonski osjetljivih tkiva.

Iako ne postoji poznata fiziološka potreba ili pozitivna biološka uloga aluminija u ljudskom tijelu, regulatorne agencije su savršeno zadovoljne što ga stanovništvo unosi kao aditiv u hrani. Osim toga, unosimo ga i putem raznih pakovanja za hranu te putem posuđa.

Na žalost, ne možemo znati koliko se aluminija ispušta u hranu prilikom termičke obrade, ali se to događa kada se kuva hrana ili su pohranjene vrlo bazične namirnice (soda bikarbona) ili vrlo kisele (kao što je umak od paradajza, sok od limuna, narandž ili sirće). Pokazalo se, primjera radi, da umak od paradajza sadrži 3-6 mg aluminija (u porciji od 100 g) nakon kuvanja u aluminijskom posuđu.

Neko aluminijsko posuđe je anodizirano, odnosno elektro hemijski obrađeno kako se aluminij ne bi ispuštao, no ako ne možemo utvrditi je li to slučaj s folijama ili posuđem koje imamo, najbolje ih je izbjegavati. To vrijedi za svo posuđe, ne samo za ono u kojima se termički obrađuje hrana, već i za razne sokovnike i slično.

Tehnički, postoji osam oblika aluminija za koje vlada SAD smatra da su dovoljno benigni za dobijanje statusa GRAS (Generally Recognized As Safe), odnosno – opšte priznat kao siguran, što je oznaka koja u osnovi oslobađa materiju od odgovarajućeg ispitivanja sigurnosti. Tih osam oblika su: aluminij amonijev sulfat, aluminij kalcijev silikat, aluminijev hidroksid, aluminij oleat, aluminij palmitat, aluminij kalij sulfat, aluminij natrijev sulfat i aluminij sulfat.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register