Šta bi nam donio nuklearni rat?

Objavljeno: 03.09.2019, 14:49

Efekat “El Nino” koji inače traje oko godinu dana, trajao bi barem sedam godina

Ukoliko bi izbio nuklearni rat, eksplozije, vatre i radijacija ubile bi milione, a nuklearna zima bi trajala mjesecima ili čak godinama. Takođe bi bila i drastično promijenjena klima planete, uzrokujući ledena ljeta.

“Hladni rat je možda gotov, ali nuklearne bombe su i dalje jedinstveno destruktivne, a ima ih i više nego dovoljno da prouzrokuju klimatsku katastrofu”, rekao je koautor studije Alan Robok, naučnik na Univerzitetu Ratgers u Nju Džersiju.

Autori nove studije su koristili modele kako bi izračunali efekte dima nuklearnih eksplozija na Zemljinoj temperaturi. Čak i sa naprednim kalkulacijama, budućnost nakon nuklearnog rata je prazna.

“Zaista bi se desila nuklearna zima sa katastrofalnim posljedicama”, rekao je Džošua Kup, sa doktorskih studija na Ratgersu i glavni autor studije.

Pored toga što bi temperatura drastično opala, nuklearna zima bi imala veliki uticaj na sve – od okeana do mora. Efekat “El Nino” (ekstremna suša ili ekstremne padavine), koji inače traje oko godinu dana, trajao bi barem sedam godina.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register