Gdje su vaše masne naslage

Objavljeno: 02.09.2019, 12:07

Za osobe kojima je salo prvilno raspoređeno, naučnici tvrde da imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji

Potencijalne zdravstvene probleme često uzrokuje višak masnih naslaga koje se skupljaju na različitim djelovima tijela. Od toga da li se višak masnih naslaga najviše javlja na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji.

Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka jeste najopasnija za zdravlje, pokazuje istraživanje. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim djelovima tijela češće pate od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa, prenose Večernje novosti.

Stručnjaci savjetuju da takve osobe unose manje ugljenih hidrata, da umjesto drugih slatkiša jedu tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, ćuretine i ribe.

Savjetuju se kardio-treninzi – plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage.

Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim djelovima tjnela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi se često javljaju problemi sa venama, koljenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim djelovima tijela stvara pritisak, pa se zbog težine vremenom oštećuju kolena i zglobovi.

Stručnjaci savjetuju izbegavanje masti i korišćenje namirnica poput hljeba od žitarica, ovsenih pahuljica i sočiva. Preporuka je vježbanje 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vježbe za kukove i butine.

Grudi i ramena

Osobe koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlijezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprečavaju gomilanje viška kilograma.

Koliko god da djeluju atletski građeni, ako se ugoje, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze.

Savjetuje se da rade vježbe usmerene na razvoj donjeg dijela tijela, kao i da jedu namirnice koje su bogate proteinima, poput živinskog mesa ili ribe.

Ravnomjerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji.

Oni treba da ograniče unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja.

Atletska građa

Ove osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke.

Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost.

Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savetuje se da jedu laneno seme, soju i voće, posebno jagode i breskve.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register