Slobodni izbori ili bojkot

Objavljeno: 24.08.2019, 10:13

U našoj Skupštini ima svega: petparačkih pjesnika, lažnih nacionalista, bukača, tučaroša, cirkusanata (najviše), sveznajućih poslanika, zor đevojaka sa čudnim šeširima i još čudnijim govorom, filozofa, nasljednika mandata…, a najviše imamo lažova, lažnih moralista i lažnih patriota.

Od uvođenja lažnog višestranačja vlast u Crnoj Gori se nikada nije promijenila.  Svi izbori i oba referenduma su bili neregularni. Opozicija, možda skrojena po mjeri vlasti, je pristajala da učestvuje na takvim izborima, dajući legitimitet uvijek lažnim izborima.

Trideset godina se kod nas ne mijenja ni vlast, ni opozicija. Očigledno je da je i jednim i drugim dobro, svakome na svoj način. Zato, pored ostalog, imamo decenijske lidere i poslanike vlasti, ali i opozicije. Čak se i poslanici vlasti mijenjaju, ali poslanici i lideri (gubitničke) opozicije, ne.

Na bojkot lažnih izbora, za koje sami tvrde da su lažni, ne pomišljaju. Zašto? – znate sami. Ukratko, zato jer im je dobro. Uvijek će naći  milion razloga da izbore ne bojkotuju. Zagovornike bojkota će proglasiti špijunima i udbašima (izdajnicima), dok će, istovremeno, režimski mediji upregnuti sve svoje kapacitete protiv zagovarača bojkota.

Danas sam gledao lažnu Skupštinu. Za koju sami kažu da je lažna, a učestvuju u njenom radu.  Jedan opozicioni poslanik reče da se bore za bar donekle fer izborne uslove!

Donekle fer izbore poslije 30 godina “parlamentarizma”!?

U čojskoj i sojskoj Crnoj Gori 80% stanovnika su izdajnici. Za vlast su izdajnici pola Crne Gore koje ne glasa za nju: izdajnici i državni neprijatelji. Za lažnu opoziciju je  druga polovina opozicije i njihovih simpatizera izdajnička, plus manjine.

U našoj Skupštini ima svega: petparačkih pjesnika, lažnih nacionalista, bukača, tučaroša, cirkusanata (najviše), sveznajućih poslanika, zor đevojaka sa čudnim šeširima i još čudnijim govorom, filozofa, nasljednika mandata…, a najviše imamo lažova, lažnih moralista i lažnih patriota. Pozicionih i opozicionih. U lažnoj Skupštini svi pucaju od patriotizma. Toliko, da samo čekam kada ćemo opet zapucati jedni na druge – zbog njihovih mandata.

Da se vratim izborima.

Nema više lažnih izbora niti “izbora koji će biti bar donekle pošteni”. Izbori će biti fer i slobodni, ili ih neće biti.

Kako do sloodnih izbora?

  • Novo izborno zakonodavstvo primijenjeno u praksi.
  • Novi i profesionalni ASK, DIK, AEM, profesionalni Javni servis.
  • Vlada građanskog jedinstva u skladu sa Sporazumom o budućnosti koja će biti operatvina najkasnije 01.12.2019. godine i koja će imati posebna ovlašćenja u vezi pripreme fer i poštenih izbora.

Ovo su osnovni preduslovi bez kojih izbora nema.

Nezavisne građanske strukture će pratiti da li se izborno zakonodavstvo primjenjuje u praksi. Ako, kao uvijek do sada, zakoni ostanu mrtvo slovo na papiru jer nemamo institucija koje zakone primjenjuju – zarobljene su, bojkot izbora.

Ako rad Vlade građanskog jedinstva bude opstruiran kao što je bio slučaj sa radom Vlade izbornog povjerenja, povlače se ministri delegirani od strane opozicije i pokreta Odupri se – bojkot izbora.

Ako do narednih izbora afera “Koverat” ne dobije adekvatan pravni epilog sa adekvatrnim presudama – bojkot izbora.

Ako se ponove crne kapuljače na izborni dan, “ko ti je rekao da dođeš na Konik”, dijeljenje novca u izbornim štabovima, spiskovi sa obaveznim potpisima u državnim preduzećima, prijetnje radnicima zaposlenim u tajkunskim firmama… – izbori se neće priznati.

Nezavisno tijelo sastavljeno od građana i NVO sektora će pratiti cijeli izborni proces i izborni dan, te će, odmah po zaključenja glasanja a prije prebrojavanja glasova, održati Konferenciju za štampu na kojoj će saopštiti da li se izbori priznaju ili ne. Ako se ponovi samo djelić uobičajnih radnji koje su karakterisale sve prethodne izbore, oni se neće  priznati. Samo stalna prijetnja bojkotom i nepriznavanjem, obezbjeđuje fer, slobodne i poštene izbore.

Jednostavno zar ne?

Ili utopija?

Ako je utopija, onda neke na lažne ili na djelimično fer izbore izlaze oni čiji je to interes. A to je ineteres vlasti i lažne opozicije, građana svakako nije.

Neka na njih izađe i većina postojeće opozicije, izlaznost, uz jaku građansku kampanju bojkota će biti ispod 50%. Vlast će u tom slučaju imati oko 60 poslanika, lažna opozicija svega dvadesetak, jer će mahom opozicioni glasači bojkotovati te i takve, još jedne lažne izbore. Nastupiće najveća politička kriza i za godinu dana će se morati održati novi izbori, a opozicija koja je učestvovala na lažnim, pokušavajući im dati legitimitet, će nestati. Možda je takav scenario za građane najbolji – da se najzad vidi ko je prava a ko interesna, fingirana opozicija.

Fer i pošteni izbori ili bojkot. Trećeg rješenja nema.

Leave a Reply

  1. Ako je bojkot briselski scenario koji je tajanstven, onda moram primijetiti da je daleko o demokratije. Naime, mi nemamo druge ljude u ovoj državi i ne smijemo se dijeliti na proruske i prozapadne, odnosno, pravu i nepravu opoziciju.Valjda je 1948. prošlost. Pluralizam i različitost mišljenja su tekovina civilizacije. Svi imaju pravo na svoje viđenje strategije. Nošenje kapica i pravo na govor koji je zakonski i ustavno utemeljen imaju svi. Što se tiče straha od rata, ne brini, stari poslanici opozicije su uvijek imali visoko razvijenu svijest i dali veliki doprinos očuvanju mira u CG. Npr. poznat je doprnos poslanika Predraga Bulatovića. Kad ga već spomenuh, znam da je jedan od najtačnijih i najskromnijih poslanika u Skupštini CG. To znamo mi stariji, dok mladi to ne pamte. Istina, afere potkopavaju temelje Crne Gore. Što se tiče izbora, formalno pravno do 2012. svi su bili tačni kao suza. To što se ljudi daju potkupiti je problem koji se ne može nadgledati na način na koji zamišljate. Za ovo vrijeme bojkota od tri godine se mogao kontrolisati birački spisak, npr. Da je svijesti o radu, takođe, unaprijedili bi se podzakonski akti. Npr. toliko je riječi o pranju novca, a obrasci za dostavljanje izvještaja o utrošku sredstava političkih partija tokom izbornih kampanja su više nego smiješni. Dovoljno ih je uporediti, recimo, sa izvještajima potrošačkih jedinica Budžetu… I tako……Od predsjednika DIK, nije manje važno koga postaviti u prošireni sastav DIK od strane političkih partija. Takođe, veoma su važni članovi biračkih odbora….moglo bi se poraditi na mnogo čemu. Dakle, na izborima mogu učestvovati samo političke partije…a nadzor vršiti samo institucije, veoma važno sa stanovišta suvereniteta. Sve paradržavne forme nadzora nijesu dobrodošle, bilo da dolaze sa istoka ili zapada.

  2. Jedan od doprinosa izbornom zakonodavstvu iz rada ranijih Odbora su elektronski čitači koje smo uveli. Oni nemaju nikakvog smisla dok rade ofline. Zato nam je sada mnogo manja kontrola nego kad su bili sprejevi. Istina, ja sam zadovoljna što ne moramo biti prskani kao ovce zbog nečijeg nekulturnog i malograđanskog ponašanja.

  3. Podsjećanje na aktivnosti starih poslanika:
    Rezolucija o građanskom miru i toleranciji od strane Skupštine Crne Gore 26. marta 1999, koju su prihvatile sve parlamentarne političke stranke. “Crna Gora izbjegla građanski rat, prešavši psihološku granicu koja je ukazivala na njeno sporo, ali sigurno političko sazrijevanje. Prvi put je uspjela da ‘pobijedi’ sopstveno političko nasljeđe raskola i međusobnih oružanih obračuna u XX vijeku”. (Prof. dr Šerbo Rastoder, “Državna uprava u Crnoj Gori”, časopis “Matica”, proljeće 2011, str. 257).

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register