Fedor nije uspio da se spusti na MSS

Objavljeno: 24.08.2019, 08:25

Svemirski brod bez posade „Sojuz MS 14“, koji nosi ruskog humanoidnog robota Fedora, poznatog kao Skajbot F-850, nije uspeo da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom, prenosi Sputnjik. „Sojuz“ nije uspio da pristane u predviđeno vrijeme i brod se udaljava od stanice, javio je dopisnik Sputnjika iz Centra za kontrolu letova. Brod je došao do stanice na rastojanje bliže od 100 metar, zastao, a zatim se udaljio na rastojanje od 102 metra. Prema preliminarnim informacijama „Sojuz MS 14“ nije uspio da pristane uz MSS zbog moguće neispravnosti u sistemu za pristajanje broda. „Sojuz“ je odveden na bezbijednu udaljenost od MSS, a stručnjaci utvrđuju mogućnost novog pokušaja pristajanja. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Fedorom bi trebalo da upravlja ruski kosmonaut Aleksandar Skvocrov i on treba da izvrši niz zadataka. Planirano je da se robot vrati na Zemlju 7. septembra. Svemirski brod sa Fedorom uspješno je lansiran u svemir u četvrtak sa kosmodroma Bajkonur.

Svemirski brod bez posade „Sojuz MS 14“, koji nosi ruskog humanoidnog robota Fedora, poznatog kao Skajbot F-850, nije uspeo da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom, prenosi Sputnjik.

„Sojuz“ nije uspio da pristane u predviđeno vrijeme i brod se udaljava od stanice, javio je dopisnik Sputnjika iz Centra za kontrolu letova.

Brod je došao do stanice na rastojanje bliže od 100 metar, zastao, a zatim se udaljio na rastojanje od 102 metra.

Prema preliminarnim informacijama „Sojuz MS 14“ nije uspio da pristane uz MSS zbog moguće neispravnosti u sistemu za pristajanje broda.

„Sojuz“ je odveden na bezbijednu udaljenost od MSS, a stručnjaci utvrđuju mogućnost novog pokušaja pristajanja.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Fedorom bi trebalo da upravlja ruski kosmonaut Aleksandar Skvocrov i on treba da izvrši niz zadataka. Planirano je da se robot vrati na Zemlju 7. septembra.

Svemirski brod sa Fedorom uspješno je lansiran u svemir u četvrtak sa kosmodroma Bajkonur.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register