Sarajevo: Prva Parada ponosa će biti zabranjena?

Objavljeno: 23.08.2019, 21:52

Prva Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za 8. septemabar, mogla bi biti zabranjena, najavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja tog skupa. Pošto su tokom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje parade, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica je rekao da skup nije dobio odobrenje za održavanje, prenosi Klix.ba. “Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo”, rekao je Katica. Pojasnio je da postoji mogućnost da policija na osnovu informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja tog skupa. “Odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator skupa, ukoliko bude donijeto rješenje o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom tijelu koji donosi odluku po tom pitanju”, rekao je Katica.

Prva Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za 8. septemabar, mogla bi biti zabranjena, najavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja tog skupa.

Pošto su tokom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje parade, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica je rekao da skup nije dobio odobrenje za održavanje, prenosi Klix.ba.

“Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo”, rekao je Katica.

Pojasnio je da postoji mogućnost da policija na osnovu informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja tog skupa.

“Odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator skupa, ukoliko bude donijeto rješenje o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom tijelu koji donosi odluku po tom pitanju”, rekao je Katica.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register