Veterani brane pozdrav ‘Za dom spremni’

Objavljeno: 20.08.2019, 15:15

Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica odbacio je sudsku presudu o nezakonitosti ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Nakon odluke suda da muzičara Marija Rosu proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu, jer je pjevao pjesmu “Bojna Čavoglave” u kojoj se navodi ustaški pozdrav, hrvatski veterani kažu da im ovakva presuda i neprekidno tendenciozno povezivanje simbola rata devedesetih sa onim iz Drugog svjetskog rata, stvara “nemir, neraspoloženje i uznemirenost”. Ovakvim “političkim presudama” krše se zakoni Hrvatske, tvrdi to udruženja veterana, koje smatra da je pozdrav HOS-a “Za dom spremni” regularan. Hrvatski veterani smatraju da se presudama koje zabranjuju ustaški pozdrav napada “moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatske”, prenosi portal narod.hr. – Marko Perković Tompson (autor pjesme “Čavoglave”) nije samo učestvovao kao vojnik u Domovinskom ratu, već je odbrani doprinio i svojom pjesmom, navode hrvatski branitelji. Viši prekšajni sud je obrazložio da je “pozdrav u oblicima `Za dom` i `Za dom spremni`, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje… korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta”.

Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica odbacio je sudsku presudu o nezakonitosti ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Nakon odluke suda da muzičara Marija Rosu proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu, jer je pjevao pjesmu “Bojna Čavoglave” u kojoj se navodi ustaški pozdrav, hrvatski veterani kažu da im ovakva presuda i neprekidno tendenciozno povezivanje simbola rata devedesetih sa onim iz Drugog svjetskog rata, stvara “nemir, neraspoloženje i uznemirenost”.

Ovakvim “političkim presudama” krše se zakoni Hrvatske, tvrdi to udruženja veterana, koje smatra da je pozdrav HOS-a “Za dom spremni” regularan.

Hrvatski veterani smatraju da se presudama koje zabranjuju ustaški pozdrav napada “moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatske”, prenosi portal narod.hr.

– Marko Perković Tompson (autor pjesme “Čavoglave”) nije samo učestvovao kao vojnik u Domovinskom ratu, već je odbrani doprinio i svojom pjesmom, navode hrvatski branitelji.

Viši prekšajni sud je obrazložio da je “pozdrav u oblicima `Za dom` i `Za dom spremni`, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje… korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta”.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register