NASA: Led na Grenlandu može podići nivo mora za 7,5 metara

Objavljeno: 20.08.2019, 11:08

Topla morska voda je u direktnom kontaktu s cijelom površinom Grenlanda, što značajno pojačava topljenje

U selu Kulusuk na Grenlandu NASA je postavila bazu za naučni program OMG (Oceans Melting Greenland – Oceani tope Grenland). NASA-ini okeanografi tamo istražuju ne samo koliko povišene temperature vazhuha utiču na rastapanje ledenog pokrova nego i kakav uticaj ima na to sve topliji okean koji odozdo otapa led.

“Na Grenlandu ima dovoljno leda da podigne nivo mora za 7,5 metara, što je golema količina leda i to bi bilo razarajuće za obalna područja širom planete”, kazao je za CNN okeanograf Džoš Vilis, koji vodi program OMG.

“Grenland ima utocaj na cijelu planetu jer milijarde tona leda koje se tamo otope podižu nivo mora u Australiji, Aziji, SAD-u, Evropi… Svi smo mi povezani istim okeanom”, kazao je Vilis, prenosi index.hr.

Naučnike NASA zabrinjava snažan uticaj sve toplije morske vode na glečere. Na primjer, na jednom od najvećih grenlandskih glečera, Helhajmu, opazili su “jezero”, a što je još zabrinjavajuće, Helhajm je potpuno okružen toplom vodom u kompletnoj dubini, više od 600 metara ispod površine.

“Vrlo je rijetko vidjeti bilo gdje na planeti 700 metara bez temperaturne varijacije i obično nalazimo hladnije vode u gornjih stotinjak metara, ali ravno ispred glečera je sve toplo”, kazao je za CNN Ian Fenty, klimatolog u NASA.

Ta topla morska voda sada je u direktnom kontaktu s cijelom njegovom površinom, što značajno pojačava topljenje.

Helhajm je proteklih godina privukao veliku pažnju upravo zbog brzine otapanja. Taj glečer je 2017. izgubio više od nevjerovatnih tri kilometra, a prošle godine su naučnici pronašli nekoliko kilometara dugačak stub leda koji se odvojio od glečera. Otapanje se nije zaustavilo ni ove godine jer se led povlači desetke metara na dan.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register