Amfilohije: Ne bavim se politikom ali mi izleti nekad oštrija riječ

Objavljeno: 20.08.2019, 19:58

Milu Đukanoviću je crkva isto što i partija

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije  je rekao danas, povodom kritika koje se mogu čuti u Crnoj Gori, da je „apsolutna besmislica da je eksponenent neke velikosrpske, velikoruske ideje“, navodeći i da se ne bavi politikom već brigom o narodu, ali da mu nekad „izleti“ neke oštrija riječ“.

„Milo Đukanović je čovjek političar, i on je čovjek partijski, njemu je crkva isto što i partija. On ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten“, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za RTS.

On je ponovio da je crnogorska vlast priznanjem Kosova, kao nezavisne države, učinila „izdaju Crne Gore“.

Na pitanje o odnosu prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, mitropolit Amfiloje je rekao da se „boji te njegove priče o nekakvom razgraničenju“, jer je on za „cjeolovito Kosovo“ koje pripada Srbiji.

„Ja se bavim brigom o narodu, a ne politikom, ne pripadam ni jednoj partiji “, rekao je Amfilohije, navodeći da bi crnogorske vlasti htjele „partijsku crkvu“.

Na pitanje da li se može desiti da bude patrijarh neke crnogorske crkve, on je rekao da ima svog patrijarha Irineja, kojeg jedino i priznaje za svog patrijarha, kao i da bi nešto drugo bilo samo ako bi „izgubio svijest, savjest i pamet“.

„Srećan sam što me ta čaša mimoišla, što je Irinej izabran za patrijarha, i što sam ovdje ostao“, rekao je mitropolit Amfilohije, koji je bio u najužem krugu kad je biran novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Objašnjavajući svoj govor o premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, u hramu Svetog Save, Amfilohije je rekao da neki nisu shvatili njegov sadržaj i da on ima „najbudlje poštovanje prema Đinđiću“.

„Rekao sam da su zločinci oni koji su njega ubili i da je on nevino postradao“, rekao je mitropolit Anfilihije, u emisiji OKO Radio televizije Srbije.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register