Procurio dokument britanske vlade: Kolaps u slučaju Brexita bez dogovora

Objavljeno: 18.08.2019, 11:30

‘Osjetljivi’ dokument daje najkompletniju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i ljekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne njege ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na klasifikovani izvještaj Vlade, koji je ‘procurio’ do tog medija, prenose nezavisne.com.

List navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u kancelariji Vlade pod šifrovanim Operacija Yellowhammer, koji nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi Vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi.

Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora, te da su prognoze, koje je izradila vladina kancelarija, najvjerojatniji ‘udari’, a ne najgori scenario za Veliku Britaniju.

U tim prognozama se kaže i da čak 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnih kanala “možda nisu spremni” za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok saobraćaja.

Vlada takođe vjeruje da će tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike biti vjerovatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživim, navodi list, komentarišući i da taj ‘osjetljivi’ dokument daje najkompletniju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register