U Ženevi skup o zaštiti ugrožene faune i flore u svijetu

Objavljeno: 17.08.2019, 16:48

Nekoliko hiljada delegata iz 180 zemalja, kao i politički zvaničnici i aktivisti zaštite životne sredine, razgovaraće u Ženevi o 56 predloga za pojačanje zaštite divljih životinja i biljaka

Međunarodna konferencija o životnoj sredini počela je danas u Ženevi na kojoj će se tokom 12 dana razmotriti pooštravanje zabrane trgovine kljovama slonova, rogovima nosoroga, odnosno uopšte životinjama i ugroženim biljnim vrstama kojima prijeti izumiranje.

Nekoliko hiljada delegata iz 180 zemalja, kao i politički zvaničnici i aktivisti zaštite životne sredine, razgovaraće u Ženevi o 56 predloga za pojačanje zaštite divljih životinja i biljaka po Konvenciji o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES), prenosi Beta.

Cilj CITES je smanjivanje međunarodne trgovine biljnim i životinjskim vrstama do mjere koja ne može dovesti do njihovog ugrožavanja. Ta konvencija, ustanovljena prije više od 40 godina, određuje propise trgovine za oko 35.000 divljih životinjskih i biljnih vrsta.

Konvencija sadrži mehanizam za kažnjavanje zemalja koje ne poštuju propise.

Skup u Ženevi se održava nakon su UN u maju objavile izvještaj u kojem se navodi da je oko milion vrsta ugroženo izumiranjem.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register