Ideje: Vikipedija kojoj se može vjerovati

Objavljeno: 17.08.2019, 19:58

Kler Vordl je pozvala sve ”građane interneta” da učestvuju u projektu, čiji je cilj izgraditi odlagalište za glasine, mimove i propagandu koje kruže internetom

Kler Vordl je osnivačica First Draft Njuza, dobrotvorne organizacije koja se bori protiv dezinformacija. Ona je nedavno osnovala Koaliciju za integrisanje vrijednosti u zajednička informaciona dobra (građanska). Cilj joj je da izgradi novu infrastrukturu za kvalitetne informacije, nešto što je opisala kao “Vikipediju kojoj se može vjerovati”, piše BBC na srpskom jeziku.

Vordl  je na TED-u pozvala sve ”građane interneta” – bilo da su svakodnevni korisnici, novinari, edukatori ili tvorci softvera – da učestvuju u ovom projektu, čiji je cilj izgraditi odlagalište za glasine, mimove i propagandu koje kruže internetom. Pokušaće da rasvijetli odakle su oni potekli i predlaž načine za filtriranje sličnog sadržaja u budućnosti.

Ona je govor započela tipičnom onlajn zombi glasinom: fotografijom banane s crvenom tačkom na njoj. Post je sugerisao da je u voće ubrizgan virus HIV-a.

“Svaki dan viđamo mimove poput ovog. Glasine koje iskorišćavaju najdublje strahove ljudi i zabrinutost za njihove porodice. Laži i činjenice idu ruku pod ruku”, rekla je ona.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register