Raskrikavanje: Za pola godine više od 400 laži na naslovnicama četiri tabloida

Na naslovnim stranicama Kurira, Informera, Srpskog Telegrafa i lista Alo za prvih šest mjeseci ove godine objavljeno je najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vijesti čije navode nije moguće provjeriti, pokazuje analiza Raskrikavanja. Ovom analizom nisu bile obuhvaćene vijesti iz svijeta šou-biznisa.

Sa naslovnih stranica četiri dnevna lista sa najvećim tiražima za pola godine čitaoci su mogli uglavnom da se – dezinformišu. Bilo je dovoljno samo da pročitaju naslove na kiosku i da i ne otvarajući novine budu izmanipulisani i prevareni, prenosi Danas.

Zajedničko svim listovima koji su analizirani je negativan stav prema liderima opozicije, protestima „1 od 5 miliona“ i susjedima. Dragan Đilas je ime koje se ubjedljivo najčešće spominje u negativnom kontekstu, a u nešto manjoj mjeri su zastupljeni i drugi opozicioni političari.

Svoju naklonost tabloidi poklanjaju prije svega predsjedniku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Na naslovnim stranicama, pokazuje analiza Raskrikavanja, nije objavljena niti jedna vijest koja kritički izvještava o nekoj Vučićevoj odluci.

U isključivo pozitivnom svijetlu prikazan je i predsjednik Rusije Vladimir Putin koji se gotovo uvijek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije i koji je spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo. Na naslovnim stranama se za šest mjeseci pojavio više desetina puta, a gotovo sve njegove izjave su ili prenijete neprecizno ili su potpuno izmišljene.

Ovi tabloidi, iako objavljuju lažne vijesti i redovno krše Kodeks novinara Srbije, redovni su dobitnici novca na konkursima lokalnih samouprava, ali i putem javnih nabavki.

Prema podacima baze Kešformisanje koju je uradilo Raskrikavanje, firme koje su izdavači ovih tabloida tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima su sufinansirane sa više od 51 milion dinara. Tako je Medijska mreža doo, izdavač Srpskog telegrafa, dobila najmanje 22 miliona dinara za svoje projekte, a kompanija Adria Media Group, koja izdaje i list Kurir, dobila je više od 11 miliona dinara. Firmi Dnevne novine Alo doo, izdavaču istoimenog tabloida, pripalo je najmanje 12 miliona dinara, dok su firme u vlasništvu Dragana Vučićevića koje stoje iza tabloida Informer, dobile najmanje 6,2 miliona dinara.

Objavio/la na 11:44. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-