Jun i jul najtopliji u poslednjih 140 godina

Protekli jul bio je najtopliji mjesec na Zemlji od kada je počelo mjerenje temperature 1880. godine.

To je još jedan rekord za koji naučnici kažu da podržava predviđanja o klimatskim promjenama koje je izazvao čovek.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu je saopštila danas da je jul bio za 0,95 stepeni Celzijusa topliji od prosjeka za taj mjesec u 20. vijeku, prenosi Tnjug vijest AP.

S obzirom na to da je jul najtopliji mjesec u kalendaru, meteorolozi kažu da to znači da je postavljen novi rekord za taj mjesec u poslednjih 140 godina.

Proslomjesečne temperature su premašile prethodni rekord za jul, postavljen 2016. godine, za 0,03 stepena.

Rezultat je bio očekivan pošto je nekoliko evropskih zemalja, kao što su Francuska, Belgija i Nejmačka, prijavile da su u julu premašeni prethodini nacionalni temperaturni rekordi.

U švedskom seocetu Markuvinsa zabilježeno je vrelih 34,8 stepeni, što je najviša temperatura izmjerena sjeverno od Arktičkog kruga.

Prema podacima Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu, proteklog jula 43. uzastopni put zabilježene su temperature iznad prosjeka za 20. vijek.

Jun je ove godine takođe zabilježio temperaturni rekord za taj mjesec za proteklih 140 godina.

Rekordne temperature dešavaju se u isto vrijeme kad i drugi klimatski ekstremi.

Zagrijavanje okeana dovelo je do ranog topljenja leda u Beringovom moreuzu između Rusije i Aljaske, kaže Rik Toman, stručnjak za klimu u Univerzitetu Aljaska Ferbanks.

Objavio/la na 10:41. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-