Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu protiv MCP i Georgieva

Crnogorski pokret (CP) je podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlada Gergieva zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbijednosti Crne Gore.

Navodi se da su se na koncertu u Herceg Novom istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vrijeđali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje.

“Izvodile su se pjesme Tamo daleko i Crna Gora i Srbija to je jedna familija, koje su osobenom interpretacijom Georgieva, mijenjanjem određenih riječi, sugerisale da su djelovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

Ocjenjuje se da su naknadni pokušaji da se relativizuje odgovronosti samo pokušaj da se prikrije jasna namjera o provokaciji i namjera izazivanju nacionalističke euforije.

“Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao srpski grad”, navode iz CP.

CP očekujeda  će Tužilaštvo postupiti po ovoj prijavi, “iako iskustvo govori da se tužilaštvo namjerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP”.

“To je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vrijeđa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vjernike CPC, inovjernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, kaže se u saopštenju.

Iz CP su pozvali državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je neprihvatljivo da u pravosuđu, kako navode, rade ljudi koji dijele stavove MCP.

“Navešćemo, kao očigledan primjer, skrnavljenje kulturne baštine, koje je više nego jasno KZ opisano kao krivično djelo za koje je zaprijećena i dugogodišnja zatvorska kazna. Vjerujemo da ne moramo nikoga ubjeđivati da su odgovorna lica u eparhijama SPC u Crnoj Gori to nedjelo učinili nebrojeno puta”, kaže se u saopštenju.

Objavio/la na 11:17. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-