Kanadska kompanija pretvara plastični otpad u dizel i benzin

Kanadska kompanija Sparta Group uspješno sprovodi pilot projekt “Phoenix” i od plastičnog otpada proizvodi dizel gorivo i benzin.

Iz kompanije su saopštili da projekt daje rezultate i da dobijeno gorivo već koristi za potrebe vlastitog voznog parka, prenosi abrasmedia.info.

“Pet tona nereciklažnog plastičnog otpada može se pretvoriti u 4.000 litara goriva”, kazao je Džon O’Birek, predsjednik kompanije sa sjedištem u gradu Uitbiju, nedaleko od Toronta.

Plastični otpad se prvo siječe na sitne komade, a potom se rastvara na visokim temperaturama i bez kiseonika kako ne bi izgorio.

Tom tehnologijom se obrađuje plastični otpad koji najčešće završava kao zagađivač okoline.

Još jedan sličan projekt u Kanadi sprovodi i kompanija Sustain.

Najavljeno je da će godišnje reciklirati do 50.000 tona plastičnog otpada.

Objavio/la na 10:27. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “Kanadska kompanija pretvara plastični otpad u dizel i benzin”

  1. Dragan Dragovic

    VITBI

    nećemo izgledati ” više Bri’š” ako izgovorimo VAJTbi. I ovaj grad u Kanadi ( oko 135 hiljada stanovnika – nedaleko od Toronta, na obali Ontario jezera ), isto kao i onaj u Engleskoj – po kome je ovaj dobio ime – jednako se izgovaraju : UITBI.

    ps.

    “……sa sjedištem u gradu Vajtbiju, nedaleko od Toronta…..”

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-