Hodžaj: Vjersko i kulturno nasleđe pripadaju Kosovu

“Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a vjersko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je zamjenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj, reagujući na vijest da je ministar kulture Vlade Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namijenjeno predsjedniku Papskog savjeta za kulturu, kardinalu Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Portal KoSSev podsjeća da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup Zef Gaši sa sveštenstvom i grupom vjernika služili početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Oni su tako obilježili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obiljžen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole i pozvali da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju.

Hodžaj prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske naziva smiješnom i apsurdnom igrom.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i vjerskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smiješna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Objavio/la na 11:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-