U Severodvinsku povećan nivo radijacije

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti, prenose online mediji.

Ruske vlasti, pozivajući se na mjerenja ruske meteorološke agencije Rosgidromet, tvrde da je zračenje između četiri i 16 puta veće od dozvoljenog, a organizacija Grinpis navodi da je 20 puta veće od prihvatljivih vrijednosti.

Ministarstvo odbrane je poslije nesreće objavilo da je zračenje ostalo na normalnom nivou, te da nema opasnosti po stanovništvo, ali su gradske vlasti Severodvinska saopštile da je zabilježen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Lokalnom stanovništvu je preporučeno da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju sanacioni radovi na mjestu nesreće.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Ljekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povrijeđenima poslije nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.

Objavio/la na 17:31. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-