Djevojčica hoće u hor dječaka


Berlinski hor dječaka, sa tradicijom dužom od pet vjekova, optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove htio da primi devetogodišnju djevojčicu.

Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti., prenosi RTS.

Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše njemački Ustav, tvrdi majka djevojčice koja je podnijela zvaničnu tužbu, jer su njenoj ćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

Međunarodno poznati hor dječaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je djevojčica mogla da bude primljena.

Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dječački hor koji je postao institucija, a koji je posebnu slavu stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu. Zato majka insistira da država mora da reaguje i umiješa se u ovakav vid diskriminacije.

Rukovodstvo hora tvrdi, pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične djevojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala “izuzetan talenat i motivaciju”. U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi djevojčica i dječaka zvuče dugačije iz “anatomskih razloga”, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umjetničke slobode.

Advokatica Suzan Braklajn, koja zastupa tužitelje, je nazvala ovo obrazloženje “vrlo čudnim”, s obzirom na to da je Univerzitet umjetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dječaka, devojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat. Polna pripadnost je jedini razlog zašto djevojčica nije primljena u hor, insistira Braklajn.

Objavio/la na 07:21. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-