Drevni grad na horizontu (video)

Iznad istočnog dijela jezera u nedjelju popodne lokalni fotograf Chen Kai snimao je brodove kada je primijetio da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine. Pojava je trajala oko pola sata.

Neposredno prije snimka padala je kiša i inače zagađeni vazduh se pročistio i otkrio potpuno novi pejzaž – obrise čitavog grada, zgrade, drveće pa i nešto što podsjeća na vjetrenjaču. Ništa ne bi bilo sporno kad bi takvog grada bilo u blizini.

Kustos lokalnog muzeja kazao je da se ovaj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Ovakva pojava naziva se fatamorgana. Radi se o atmosferskoj i optičkoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svjetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

Ipak, korisnici društvenih mreža danima u komentarima pominju i legendarni kineski grad koji je postojao na obalama jezera prije više hiljada godina.

Objavio/la na 08:58. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-