Oblikovanje tijela u vodi


Moguće je doći plivanjem do savršene linije, ali treba znati precizno koji plivački stil odgovara određenom dijelu tela, odnosno njegovom boljem definisanju.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta nedjeljno kako bi se ostvario učinak vježbi i došlo plivanjem do savršene linije. Kod svih stilova plivanja važno je tijelo držati što je vodoravnije moguće kako ne bi došlo do povreda vratne kičme.

  1. Prsno plivanje

Stil plivanja kojem se najčešće okreće veliki broj žena svakako je prsno plivanje. To je ujedno najsporija tehnika plivanja koja zahtijeva veću snagu ramena i nogu, pa samim time utiče na njihovo oblikovanje.

Stalni zamasi koje moramo da radimo nogama utiču i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje smeta mnogim ženama. Osim toga, tokom prsnog plivanja istegnuti su naši trbušni mišići, što će povoljno uticati i na oblikovanje „pločica“. Međutim, najviše od svega utiče na grudne mišiće.

Ipak, ako imate problema s donjim, tj. lumbalnim dijelom kičme, svakako izbjegavajte taj stil, jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog toga što se pršljenovi i diskovi istežu tokom vježbe.

  1. Leđno plivanje

Nešto aktivniji stil plivanja u kom je potrebno kombinovati naizmjenične zamahe desne i lijeve ruke i nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi jeste leđno plivanje. Kako radimo intenzivne zamahe rukama prema iza, izduženo je naše čitavo tijelo, a posebno to dolazi do izražaja kod trbušnih mišića.

Zato je ovaj stil idealan za sve one koji se bore s masnim naslagama na stomaku. Štaviše, zbog dodatnog opterećenja vode, ovo se smatra mnogo učinkovitijom vježbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka.

Takođe, zamasi rukama snažno utiču na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju masne naslage i sjajno definišu čitavo područje ramena.

  1. Kraul ili slobodni stil

Kraul ili slobodni stil karakterišu naizmjenični zamasi lijevom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se naizmjeničnim udarcima nogama održava kretanje prema naprijed.

Učinak koji ostvaruje na čitavo tijelo jednak je aerobnom treningu, samo što će se u pola sata potrošiti znatno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kičmom, a ako se praktikuje redovno, značajno može uticati na čitavo tijelo, baš kao aerobni trening u teretani.

 

Nije zanemariv ni način disanja koji je nužan tokom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahtijeva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike ili naprosto trebaju da se smire.

Samim tim, snižava se nivo kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti. (Izvor: Zadovoljna.hr)

Objavio/la na 08:47. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-