Golicanje uha

Nadražaj uha slabom električnom energijom kod starijih osoba može “izbalansirati” nervni sistem i pomoći im da im starenje bude lakše, tvrde naučnici sa Univerziteta u Lidsu, prenosi BBC.

Naučnici su utvrdili da se draženjem nerva vagusa, koji je povezan sa srcem, plućima i stomakom, omogućavaju izvjesna fizička poboljšanja kod starijih od 55 godina, bolji san i raspoloženje, navodi se u manjoj studiji, o kojoj piše BBC.

Pomenuta terapija utiče na veću aktivnost parasimpatičkog dijela nervnog sistema i na taj način vraća organizam u stanje homeostaze.

Osobe koje su najviše patile od te neravnoteže, osjetile su najsnažije promjene. Učesnici studije istakli su da su osjetili značajno poboljšanje kvatiteta sna i da im se generalno raspoloženje popravilo.

Naučnici su dodali da je ovo istraživanje tek “vrh ledenog brijega” i da će dalja ispitivanja ići ka tome da se vidi da li ova vsrta terapije ima efekat na pojedina stanja, poput depresije, zastoja u radu srca ili sindroma razdražljivih crijeva.

Uho se ponaša kao kapija ljudskog nervni sistem čovjeka. Stimulacija dijela vagusa može da se radi preko kože i spoljašnjeg dijela uva. Kod nekih ljudi, ona stvara osjećaj golicanja, a kod nekih je potpuno “bezbolna”.

Vagus ili “lutajući nerv”, kako ga naučnici ovu zato što je dugačak i “dobro povezan” sa drugim djelovima tela, zadužen je za prenošenje informacija između mozga i raznih organa.

Neizostavni je dio autonomnog nervnog sistema. Njegove “grane” zadužene su za kontrolu funkcija poput krvnog pritiska, disanja i varenja.

Kako starimo, tako se mijenja i balans u našem nervnom sistemu. Simpatičke grane nervnog sistema, zadužene za pobudjivanje organizma  i pripreme za “borbu”, postaju dominantne. Parasimpatički dio, koji je zadužen za oporavak i umirenje polako postaje manje aktivan.

Ove promjene glavni su uzročnik depresije, anksioznosti i kardiovaskularnih oboljenja kod starijih osoba.

Objavio/la na 07:29. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-